Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

В.о. начальника Головного теруправління юстиції Полтавщини Дар’я Бриндак: удосконалено виконавче провадження

В.о. начальника Головного теруправління юстиції Полтавщини Дар’я Бриндак: удосконалено виконавче провадження

1470300920_i-mezhdunarodnaya-nauchno-prakticheskaya-konferenciya-zakon-i-poryadok

Новим законодавством про виконавче провадження удосконалено систему оцінки та реалізації арештованого майна. Сторонам надано можливість визначити вартість майна за згодою. Встановлено термін проведення експертизи – 15 днів. Якщо строк дійсності звіту про оцінку майна закінчився після передачі майна на реалізацію, повторна оцінка такого майна не проводиться.

Також вдосконалено реалізацію майна шляхом електронних торгів або за фіксованою ціною по всій території України. Не реалізоване на електронних торгах нерухоме майно виставляється на повторні електронні торги за ціною, що становить 85%, а рухоме майно – 75% його вартості. У разі повторної нереалізації майна нерухоме майно виставляється на треті електронні торги за ціною, що становить 70%, а рухоме майно – 50% його вартості. Якщо майно не реалізовано, воно може бути передано стягувачу за ціною третіх торгів.

Для усунення корупційних ризиків конкретизовано підстави зняття арешту виконавцем:

– отримання виконавцем підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом;

– надходження на рахунок органу ДВС чи приватного виконавця коштів для задоволення вимог стягувачів, виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів;

– отримання виконавцем документів про повний розрахунок за майно на електронних торгах;

– наявність письмового висновку експерта щодо неможливості чи недоцільності реалізації арештованого майна;

– відсутність у строк до 10 робочих днів з дня отримання повідомлення виконавця письмової заяви стягувача про його бажання залишити за собою нереалізоване майно;

– отримання виконавцем судового рішення про скасування заходів забезпечення позову;

– погашення заборгованості із сплати періодичних платежів;

– отримання виконавцем підтвердження наявності на одному чи кількох рахунках боржника коштів, достатніх для виконання рішення про забезпечення позову.

Посилено відповідальність боржника – в 5 разів підвищено штрафи за невиконання без поважних причин:

– фізична особа – 100 неоподатковуваних мінімумів (1700 грн. замість 340 грн.);

– посадові особи – 200 неоподатковуваних мінімумів (3400 грн. замість 680 грн.);

– юридична особа – 300 неоподатковуваних мінімумів (5100 грн. замість 1020 грн.).

Удосконалено порядок стягнення аліментів – можливість пред’явити виконавчий документ безпосередньо до бухгалтерії підприємства чи організації, де працює боржник без звернення до виконавця.

За наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 3 місяці виконавець має повідомити про право стягувача звернутися до органів досудового розслідування із заявою про кримінальне правопорушення.

Перейти до вмісту