Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство 

Що таке “синій кит” і чому підлітки виконують смертельні завдання (ФОТО)

Що таке “синій кит” і чому підлітки виконують смертельні завдання (ФОТО)

dsc_0035

Сьогодні в ГУ НП Полтавської області відбулось засідання круглого столу. На обговорення винесли питання, щодо груп в соцмережах, де дітей схиляють до самогубств. На засіданні були присутні представники поліції, громадські організації, громадскість.

Полтавська поліція одразу заспокоює – випадків суїциду серед підлітків в області не зафіксовано.

Ці спільноти називаються «Море китів» і «Тихий дім». На своїх сторінках в соцмережах розміщують відео чи малюнки з літаючими китами. Учасники таких груп отримують ряд завдань від адміністраторів, причому, усі передбачають нанесення собі якоїсь шкоди. Виконання має бути зафіксоване на фото чи відео. Фінал такої гри – самогубство.

Правоохоронці звертають увагу на небезпечну розвагу «Біжи або помри», серед її умов – перебігти дорогу перед машиною, що рухається. Усе це також має бути зняте на відео. Полтавська поліція каже: на щастя, серед наших дітей такі розваги не розповсюджені.

Представники поліції повідомляють, що у лютому різко зросла кількість пошукових запитів на тему ігор, фіналом яких стає спроба вчинити самогубство. Українська поліція попереджає, що у Вконтакті, Вайбер такі спільноти ведуть кваліфіковані психологи, які й схиляють дітей до суїциду.

За даними поліції, адміністратори суїцидальних пабліків в мережі ВКонтакте такі, як “Кити пливуть нагору”, “Розбуди мене о 04:20”, f57, f58, “Тихий дім”, “Рина”, “Няпока”, “Море китів”, “50 днів до мого…”, – часто самі знаходять депресивних підлітків.
 
Перед тим, як втягнути дитини у квест, модератори вивчають його особистість і якщо той має схильності до суїциду, надсилають йому завдання.
 
У поліції просять перевіряти шкіру дитини на наявність пошкоджень, а також звернути увагу на її акаунти в соцмережах, спілкування у приватних чатах, обов’язково контролювати фото та відеофайли у гаджетах.

Щоб не допустити потрапляння дітей до таких груп, поліція рекомендує батькам:

  • Приділяти більше уваги психологічному стану дитини.
  • Перевіряти шкіряні покриви дитини на наявність пошкоджень.
  • У разі їх виявлення, з’ясовувати обставини, за яких вони з’явилися.
  • Особливу увагу звертати на пошкодження різного роду у формі кита.
  • Перевіряти облікові записи (акаунти) дитини в соціальних мережах та групи, до яких входить акаунт.
  • Перевіряти вміст спілкування у приватних чатах.Звертати увагу на коло спілкування дитини.
  • Намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями.
  • Обов’язково контролювати те, які фото- та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини.
  • Встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини.

Нагадаємо, днями Працівники управління превентивної діяльності закликають батьків, вчителів і психологів звертати увагу на розваги, які набувають популярності у дитячому середовищі.

dsc_0033

dsc_0044

dsc_0046

dsc_0047

dsc_0048

dsc_0049

dsc_0050

dsc_0051

dsc_0010

dsc_0023

dsc_0024

dsc_0025

dsc_0019

 

Перейти до вмісту