Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Профогляд у стоматолога: маркетинг чи необхідність?

Профогляд у стоматолога: маркетинг чи необхідність?

ischenko-s-v

Відвідувати стоматолога обов’язково і бажано, не рідше одного разу на рік, а ще краще – раз на півріччя. Та більшість людей, хоча б раз у житті замислювалися над питанням: а чому саме так? Чи не є це винахідливим маркетинговим ходом лікарів-стоматологів, щоб їхні кабінети не пустували? Лікар-стоматолог Кременчуцького обласного госпіталю для інвалідів війни Сергій ІЩЕНКО розповів про необхідність своєчасного огляду

– За рік хвороби зубів і слизової оболонки порожнини рота не встигають перейти з початкової стадії у наступну. Але це може відбутися лише за однієї умови – щорічного своєчасного огляду зубів і ротової порожнини. А вчасне виявлення початкової стадії захворювання набагато легше лікуються, мінімально витрачаючи ваш час, зберігаючи здоров’я, а головне – зменшуючи ваші витрати на лікування, – пояснює лікар. – З чого починаються проблеми у порожнині рота? Саме з зубного нальоту і зубної бляшки. А точніше, з бактерій, що ховаючись у зубній бляшці продукують кислоти і, таким чином, руйнують поверхню зубної емалі. Тверда зубна бляшка утворюється на поверхні зуба лише за 36 годин, а щойно ці години спливуть – прибрати бляшку в домашніх умовах просто неможливо. Саме тому слід щоденно і вранці, і на ніч ретельно чистити зуби.

– Збалансоване харчування – запорука профілактики карієсу. Це міф?

– Основним джерелом утворення зубної бляшки є вуглеводи, що є у більшості продуктів харчування – вашого щоденного раціону. Але не всі вуглеводи призводять до виникнення карієсу зубів. Легкорозчинні вуглеводи, що містяться у цукрі, цукерках, варенні, тістечках, хлібобулочних виробах тощо є джерелом утворення зубної бляшки.

Натомість, вуглеводи, що є в усіх видах овочів і фруктів: різні ягоди, яблука, груші, морква, буряк, капуста, картопля тощо не призводять до негативного впливу і не сприяють утворенню карієсу.

Існує ще одна особливість – неважливо скільки з’їли солодощів, одну цукерку чи одразу п’ять, одне тістечко чи кілька, – механізм утворення зубного нальоту вже діє. Не варто також забувати про усілякі солодкі напої, що містять цукор: солодкий чай, газовані напої, соки – усі вони сприяють утворенню карієсу. Дитячим стоматологам добре відомий «пляшечковий карієс», що зустрічається у дітей раннього віку. А він розвивається, коли дитині на ніч дають пити солоденьку водичку у пляшечці. Наслідок – множинний карієс тимчасових зубів і надзвичайно складне відвідування стоматолога.

Саме тому, усім дорослим, після того як вже почистили зуби на ніч, не варто вживати нічого солодкого, краще з’їсти овоч чи фрукт.

– Що може побачити лікар-стоматолог під час профілактичного огляду?

– Під час профілактичного огляду лікар звертає увагу не лише на кількість уражених карієсом зубів, а й на багато інших дрібниць, які свідчать про те, як саме ставиться пацієнт до здоров’я своїх зубів. Якщо зубний наліт чи зубний камінь утворюється у порожнині рота лише з одного боку, можна припустити, що пацієнт пережовує їжу правим чи лівим рядом зубів. Висновок – пацієнту негайно слід змінити процес пережовування, рівномірно розподіляючи їжу. Таких стоматологічних тонкощів, відомих лише лікарю, надзвичайно багато, а побачити їх можна лише під час індивідуального профілактичного огляду досвідченим стоматологом.

Серед актуальних питань сучасності – онкологічна настороженість. Кожній людині, яка вивчала анатомію у школі, відомо, що у порожнині рота і суміжних щелепно-лицьових відділах відбуваються швидкі обмінні процеси, у тому числі й патологічні. Та не слід панікувати – онкологічні захворювання порожнини рота легко діагностуються і добре піддаються лікуванню, за умови своєчасного огляду.

Існує ще одна істотна причина відвідувати стоматолога щопівроку – своєчасна корекція звичок підтримання належного рівня гігієни порожнини рота. Не слід забувати про те, що стан зубів і слизової оболонки порожнини рота завше відображає загальний стан здоров’я організму людини. Саме тому серед лікарів-стоматологів давно живе гасло: «Ротова порожнина – дзеркало здоров’я!».

Також лікар наголошує, що слід пам’ятати про те, що чималенька частка системних захворювань організму людини клінічно проявляється на ранніх стадіях розвитку видимими змінами стану тканин зубів і слизової порожнини рота. За наявності таких змін грамотний лікар-стоматолог обов’язкове зверне увагу пацієнта під час профілактичного огляду.

Крім того, сумлінне і ретельне виконання рекомендацій вашого лікаря-стоматолога сприятимуть постійній підтримці високого рівня гігієни і гарного здоров’я порожнини рота багато років.

Прес-центр ДОЗ ОДА

Перейти до вмісту