Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Дар’я Бриндак розповіла про запуск системи пробації на Полтавщині

Дар’я Бриндак розповіла про запуск системи пробації на Полтавщині

dsc_0034

5 лютого 2015 року прийнято Закон України “Про пробацію”, який введено у дію 28 серпня 2015 року. 8 жовтня 2016 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених” (1492-VIII, щодо внесення змін до інших законів з метою створення законодавчих умов для реалізації функцій пробації). Розроблено проекти підзаконних нормативно-правових актів, визначених Законом України “Про пробацію” (будуть введені у дію після внесення змін до інших законів у зв’язку з прийняттям Закону України “Про пробацію”).

Щодо розробки пілотних моделей та методик апробаційної діяльності в рамках проекту АГРІТІМ Канада «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні» за підтримки уряду Канади розроблено:

– методику оцінки ризиків та потреб неповнолітніх правопорушників;

– порядок підготовки досудової доповіді стосовно неповнолітніх обвинувачених;

– алгоритм впровадження та змістовного забезпечення пробаційних програм;

– програми подолання агресивної поведінки та набуття соціальних навичок неповнолітніми правопорушниками: “Управління гнівом”, “Менеджмент емоцій”, “Життєві навички”, “Вибір до змін”;

– збірку методик та процедур працівників пробації, для використання у роботі з неповнолітніми правопорушниками.

В рамках проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» розроблено методику оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення. Подано проектну заявку до програми міжнародної технічної допомоги TWINNING щодо розробки пробаційних програм.

Персонал пробації буде проходити навчання. Штат підрозділів кримінально-виконавчої інспекції складає 4564 посади. Фактично укомплектовано 3299 працівників (70% атестовані працівники (мають спеціальні звання), 30% – не атестовані фахівці). За освітою: юридична – 49% , педагогічна – 22%, психологічна – 11%, соціальна робота – 6%. За стажем роботи: до одного року – 30%, від 1 до 3 років – 14%, від 3 до 10 років – 38%, від 10 до 20 років – 17%, понад 20 років – 2%. За віком: до 30 років – 45%, від 31 до 45 років – 51%.

Розроблено профіль професійної компетентності працівника пробації (з урахуванням функцій персоналу пробації, визначених законодавством, а також міжнародних стандартів роботи персоналу пробації).

З урахуванням профілю професійної компетентності персоналу пробації за участю канадських та європейських експертів розроблено навчальні програми для персоналу пробації:

Розпочато пілотування системи дистанційного навчання персоналу пробації з використанням безкоштовної програмної платформи Moodle.

Наразі у розпорядженні кримінально-виконавчої інспекції відсутня електронна база ведення справ підоблікових осіб. Особові справи ведуться у паперовому виді – близько 200 тисяч справ на рік. Планується створити систему електронного ведення справ суб’єктів пробації.

В Україні функціонує 589 підрозділів кримінально-виконавчої інспекції, з яких 33% розташовані у приміщеннях поліції, 64% – орендують приміщення різних форм власності, 3% – приміщення, які перебувають на балансі Міністерства юстиції. Планується оптимізувати організаційну структуру підрозділів пробації.

Перейти до вмісту