Ви тут:
PROвсе 

Земля рухається до шостого масового вимирання, – еволюційний біолог Джон Вінс

Земля рухається до шостого масового вимирання, – еволюційний біолог Джон Вінс 

znimok-ekranu-09-12-16-104329

Згідно з новим дослідженням, майже половина біологічних видів на планеті не в змозі впоратися з глобальним потеплінням, яке світ уже відчув. Що наводить на думку, що шосте масове вимирання тварин в історії Землі може статися вже за 50 років.

Провідний еволюційний біолог, професор Джон Вінс, відкрив, що 47% з майже 1000 видів виродилися через чинники, пов’язані зі зміною клімату, – про це пише ІА ZIK з посиланням на видання The Independent.

Редактором Quarterly Review of Biology і переможець Американського товариства натуралістів, професор Вінc сказав, що наслідки для майбутнього будуть серйозними. Його дослідження показало, що рослини і тварини вже щосили намагаються адаптуватися до відносно невеликого глобального потепління.

На сьогодні світ нагрівся приблизно на 1С доіндустріального рівня, але, як очікується, ще перевищить його рівень на 2,6 – 4.8C до 2100 року, якщо нічого не буде зроблено для скорочення викидів парникових газів.

Ще одна проблема, що стоїть перед життям на Землі, – це обрання президентом США Дональда Трампа, який заперечує зміни клімату.

Професор Вінс з Університету Арізони, США, назвав це «глобальною катастрофою», і коли його запитали, що він сказав би обраному президентові, якщо зустрів би його, він похмуро пожартував: «Убий себе негайно».

У своєму дослідженні, опублікованому в журналі PLOS Biology, вчений розглянув наукові статті про 976 різних видів з усього світу, які були вивчені щонайменше двічі, один раз близько 50 років тому і знову протягом останніх 10 років.

«Майже половина видів уже вимерло», – сказав він. «І це те, що вже відбулося у зв’язку з невеликою зміною клімату. А ми очікуємо у 2-5 разів гірше потепління протягом наступного століття».

Дослідження вивчило 716 різних видів тварин і 260 рослин з Азії, Європи, Північної і Південної Америки, та інших місць. Було виявлено, що місцеві вимирання мали місце серед 47,1% видів, оскільки стало занадто жарко для них. Існували кілька областей планети, яких зміни не зачепили.

Однак професор Вінс відкрив, що пов’язані з кліматом місцеві вимирань були «істотно вищими» серед прісноводних видів на 74% від 31 вивчених.

Нинішні темпи глобального зникнення тварин і рослин, як вважають, є швидшими за те, які відбулися при п’яти великих вимираннях в історії Землі, але досі їх кількість не досягла тієї, яку Планета втратила, коли динозаври були знищені близько 65 млн років тому.

Однак однією з причин, чому геологи розглядають можливість оголосити нову епоху в історії планети, є швидка втрата флори і фауни, яка буде мати помітний вплив на скам’янілості.

Професор Вінс сказав: «Це правда, що з точки зору глобального вимирання видів, які вже відбулися, ми ще не дійшли до шостого масового вимирання. Але я думаю, на жаль, ми на шляху до цього».

«Хороша новина – це ще не відбулося. Але якщо ми нічого не зробимо, схоже на те, що це станеться у найближчі 50-100 років».

Професор Вінс зазначив, що з обранням президентом США Трампа ситуація погіршиться. «Людина, яку він призначив на посаду голови Управління з охорони довкілля (Скотт Прюйтт), заперечує зміну клімату. Він відмовляється від виконання Паризької угоди (про зміну клімату)», – сказав він. 

Перейти до вмісту