Ви тут:
Головне Екологія Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

З 1 січня у Нових Санжарах сміття збиратимуть роздільно

З 1 січня у Нових Санжарах сміття збиратимуть роздільно

serhij-bulbaha

З початком наступного року Новосанжарський район вже переходить на роздільне збирання сміття. Щоправда, не повністю, а лише перші 5 сільських та Новосанжарська селищна рада.

Про це під час колегії Полтавської ОДА повідомив голова Новосанжарської РДА Сергій Бульбаха.

Він зауважив, що у районі навесні цього року розпочато пілотний проект впровадження єдиної системи збору твердих побутових відходів із одночасним впровадженням роздільного збору. Новосанжарці розпочали не зі встановлення контейнерів, а зі зміни свідомості населення і «перевиховання», пропагували починати сортувати сміття ще вдома, як це робиться у всій Європі.

— Із власного досвіду можу сказати, що перевчати людей дуже складно, — прокоментував Сергій Бульбаха. — Але ми знайшли за допомогою наших партнерів із ГО «ЕкоЛтава» і німецьких експертів DESPRO та GIZ гарний елемент впливу: на все це потрібно впливати через дітей. І тільки за допомогою дітей дошкільного і шкільного віку можна привчити дорослих сортувати сміття вже вдома.

Окрім того, районна влада використала ще й механізм заохочень. Так було оголошено конкурс серед сільських рад, де з 1 січня запроваджують першу логічну схему роздільного збирання сміття. Сільська рада, яка перша набере критичну масу договорів на вивезення сміття (щоб маршрут був не збитковим), отримає у якості бонусу 30 тис грн на придбання спортивного чи дитячого майданчику.

pid-chas-kolehiji

Був стимул і для тих мешканців, хто перший укладе угоду на вивезення і приведе із собою друга, тобто загітує сусідів та родичів. Перші 10 підписантів договорів отримають пластикові контейнери для сортування сміття вдома.

— Вважав, що буде дуже складно переконати земляків, проте люди відгукнулися дуже активно на такі пропозиції, — говорить голова Новосанжарської РДА.

Тож із 1 січня у районі запускається перша логістична схема збору твердих побутових відходів по 5 сільських радах та у селищній раді Нових Санжар. Станом на 1 червня до збирання сміття залучають 16 сільських рад. І на 1 січня 2018 року — стовідсотково увесь район, тобто 29 сільських і селищна рада, цивілізовано сортуватимуть сміття.

z-prezentatsiji

Що ж до полігону ТПВ, що знаходиться в районі, то на сьогодні він відповідає всім вимогам і нормам, оформлено повний пакет технічної документації. Його потужності розраховані ще на багато років. Але Новосанжарський район став учасником меморандуму щодо реалізації субрегіональної стратегії поводження з твердими побутовими відходами. Тож зараз тут працюють над тим, щоб у перспективі через 2-3 роки цей полігон використовувати як сортувальну і відвантажувальну станцію, звідки відходи вивозитимуться на сміттєпереробний завод.

Прес-служба Полтавської ОДА

Перейти до вмісту