Ви тут:
Прес-релізи 

Як зняти обтяження з квартири, якщо кредит уже виплачений. Як зняти обтяження з застави, якщо кредит вже погашений

Як зняти обтяження з квартири, якщо кредит уже виплачений. Як зняти обтяження з застави, якщо кредит вже погашений

Більшості громадян придбання житла доступно лише за рахунок іпотеки – банківського кредиту під заставу житла. Договір про іпотеці підлягає обов’язковій державній реєстрації і є обтяженням права на житлове приміщення, що не дозволяє власнику розпоряджатися житлом без згоди банку.

Не будемо зупинятися на питанні, як Вам вдалося в сучасних умовах погасити кредит, лише привітаємо Вас з цим відповідальним звершенням у Вашому житті! Але радіти поки зарано, адже заповітний касовий ордер з печаткою банку та підписом касира, який підтверджує, що Ви внесли останній платіж, зовсім не означає, що Ваша нерухомість або автотранспорт вільна від обтяження. Розглянемо послідовність Ваших дій для «звільнення» Вашого застави за погашення кредиту.

Роз’яснення із зазначеного питання надають фахівці Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Коли Ви отримуєте кредит, Ви укладаєте договір застави (договір іпотеки у разі нерухомості), згідно з яким у разі не виконання умов кредитного договору Банк може використовувати заставу для забезпечення виконання зобов’язань. Для того, щоб різні банки, нотаріуси та інші зацікавлені особи могли дізнатися про те, що нерухомість не є «чистою», ведеться спеціальний єдиний реєстр застав.

Інформацію до реєстру про обтяження на нерухомість вносить нотаріус, який оформляє договір застави. Причому саме цей нотаріус повинен вилучати запис з реєстру, коли кредит повністю погашений. У тому випадку, якщо нотаріус, який вносить запис, не може її вилучити (захворів, завагітнів, пішов у відпустку, переїхав на ПМЖ в іншу країну тощо), Міністерство Юстиції призначає іншого нотаріуса, якому передається право.

Для того, щоб зняти обтяження з застави у зв’язку з погашенням кредиту нотаріусу потрібно надати наступні документи:
– документи на нерухомість, що підтверджують право на власність, тобто свідоцтво про право власності і договір купівлі-продажу (іншими способами іпотечні квартири рідко купуються);

– договір застави, який оформляв нотаріус;

– лист на спеціальному бланку про те, що зобов’язання по Вашому кредиту повністю виконані.

Деякі нотаріуси додатково можуть також вимагати копії установчих документів самого банку, який надавав Вам кредит. Але якщо нотаріус не перший раз працює з банком, ці документи можуть і не знадобитися.

З усього перерахованого списку документів єдине, чого у Вас немає, це листи від банку про погашення заборгованості. У цьому документі обов’язково присутні дані позичальника, дані про нерухомість та інформація за кредитом.

У деяких випадках нотаріуси вимагають, щоб лист не приносили позичальники, а юристи банку, але в банку про це напевно знають. Якщо співробітник банку вручив Вам цей лист , перевірте все, що там написано. Якщо є помилки в номері платника податків або інших даних, нотаріус змусить переробляти лист. Звичайно, якщо з Вами відправляється юрист банку, то про це можна менше турбуватися, якщо що, йому ж доведеться переробляти документи.

Ми настійно рекомендуємо Вам отримувати лист про відсутність заборгованості при погашенні будь-якого кредиту, не обов’язково заставного. У цьому випадку і Вам буде спокійніше, і банк в якомусь сенсі втратить можливість щось ще від Вас вимагати.

Після того, як нотаріус отримує всі ці документи, він вилучає запис з реєстру, про що Вам приходить підтвердження на Вашу реєстраційну адресу (звертаємо увагу, що саме на реєстраційну, а не на фактичну адресу).

Контакти центру:

Лубенський  місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований за адресою: місто  Лубни, вул. Монастирська, 17.  

Режим роботи центру: з понеділка по четвер з 9-00 до 18-00, п’ятниця, 09.00-16.45.

Субота, неділя вихідний.

Тел. (05361) 61-120.

e-mail: [email protected]

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

Перейти до вмісту