Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Володимир Гройсман у Кременчуці: “Ми можемо будувати літаки, трактори, вагони”

Володимир Гройсман у Кременчуці: “Ми можемо будувати літаки, трактори, вагони”

foto5

Українською продукцією можна пишатися — у цьому Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман переконався під час відвідин промислового серця Полтавщини — Кременчука.

У робочій поїздці очільника Уряду супроводжувала чимала делегація урядовців, зустрічали столичних гостей голова Полтавської ОДА Валерій Головко, перший заступник Андрій Пісоцький та міський голова Кременчука Віталій Малецький.

foto10

Побачене на двох підприємствах-гігантах — ПАТ «АвтоКрАЗ» та ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» вразило Володимира Гройсмана. Зокрема, техніка виробництва «АвтоКрАЗу». А відео того, як Прем’єр з планшету дистанційно керував військовим броньовиком на заводі, облетіло сьогодні інтернет

Йдеться про спільну розробку ПАТ «АвтоКрАЗ» та Запорізької інжинірингової компанії «Інфоком Лтд.» першого «розумного» вітчизняного автомобіля спецпризначення на базі броньовика «Спартан». Очільник уряду назвав її «шикарною» і запропонував налагодити серійне виробництво такої техніки.

foto12

Уже на ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» Володимир Гройсман зізнався, що був приємно здивований, побачивши розробку заводчан — швидкісний електропотяг «Тарпан».

Здивований був тим, що під Євро-2012 уряд закуповував корейські «Хюндай» замість того, щоб вкладати кошти у власну економіку і власного виробника. Тим більше, що розробка кременчужан нічим не поступається закордонному конкуренту, а в багатьох моментах і перевершує його.

На що голова спостережної ради ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» Володимир Приходько, який проводив екскурсію по підприємству, зауважив, що керівник Укрзалізниці Войцех Бальчун зізнавався, що коли уперше їхав в Україну потягом, був упевнений, що це «Хюндай». А виявилося, що то український «Тарпан».

Використовувати свої виробничі можливості і орієнтуватися на вітчизняний продукт замість того, щоб підтримувати економіки інших країн, — про Володимир Гройсман говорив у Кременчуці.

— Ми можемо будувати літаки, трактори, вагони. Це гріх, що ми не використовуємо власні позиції, а підтримуємо економіки інших країн. Наше завдання — створити умови для збереження виробництва, — зауважив Володимир Гройсман. — Зрозуміло, що ми не все можемо виробляти. Але те, чим ми володіємо, там, де ми конкурентні, ми маємо використовувати, налагодити збут всередині країни і завойовувати нові ринки.

foto6

Зараз в Україні є великий дефіцит автомобільної техніки, особливо в комунальному господарстві. Прем’єр наголосив, що підтримка виробництва, створення нових робочих місць — це основа зростання економіки і, як результат, підвищення якості життя українців.

— На кредитах і зовнішній допомозі ми довго не проживемо. Потрібна державна політика, яка сприятиме зростанню економіки, створенню нових робочих місць. Так, це складно, треба важко працювати, але в цьому запорука успіху, — додав прем’єр.

До речі, КВБЗ продемонстрував не лише вже відомі розробки. Уперше гоять продемонстрували зразки напіввійськової техніки. Зокрема, спільну розробку з «АвтоКрАЗом» — мобільний банно-пральний комплекс, землерийні автомобілі та автомобільний напівпричеп.

На Крюківському вагонобудівному заводі Володимир Гройсман зауважив, що у 2017 році уряд активно підтримуватиме вагонобудівну галузь. Натомість перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів повідомив, що банно-пральні комплекси виробництва КВБЗ закуповуватимуться урядом у рамках спеціальної програми.

foto11

foto9

foto8

foto7

foto4

foto3

foto1

Перейти до вмісту