Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

В Полтаві впроваджують механізм ЕСКО і утеплюють бюджетні установи

В Полтаві впроваджують механізм ЕСКО і утеплюють бюджетні установи

1cltmlnuqw8

В Полтавському дитячому садочку № 17 встановили індивідуальний тепловий пункт (ІТП), що дозволяє економити до 50 % тепла, при цьому значно зменшує суму платіжок, та зберігає рівномірну комфортну температуру в усьому приміщенні закладу.

Гроші на встановлення такого обладнання виділили з бюджету міста.

Щоб обладнати таким пристроєм будівлю потрібні чималі кошти. Адже коштує такий тепловий пункт близько 120 -150 тис. грн. Але за рахунок механізму залучення кредитних коштів на проведення енергозберігаючих заходів у бюджетних установах за участю енергосервісних компаній (ЕСКО), що вже почав діяти в Україні – можна отримати необхідну суму.

2r9clybr7py

За даними Держенергоефективності, механізм ЕСКО розроблений для того щоб, допомогти бюджетним установам України залучити кошти на оновлення системи опалення, освітлення, та утеплення будівель.

На Полтавщині вже почали перевіряти даний механізм на практиці.

Як говорить представник Полтавської енергосервісної компанії, що працює з механізмом ЕСКО – Владислав Лисенко – На сьогоднішній день в Полтаві вдалося переобладнати два дитячих садочки та школу. «Але це тільки початок» – запевняє підприємець.

jqs_qqxx8ti

Завідувачка дошкільним закладом Лариса Клименко говорить: «Ця система є більш новою, ми задоволені, в закладах стало тепло і затишно, діти більше не мерзнуть»

Наразі адміністрація закладу чітко розуміє актуальність енергозбереження та вбачає в цьому перспективи. В дитячому садочку замінюють вікна та утеплюються.

Довідка: Механізм ЕСКО являє собою укладення енергосервісного договору між установами та ЕСКО-Компаніями, і передбачає впровадження енергоефективних проектів за кредитні кошти інвестора, в ролі якого можуть виступати міжнародні фінансові інституції. Зменшення плати за енергоносії не менше, ніж на 20% допомагає установам погасити отриману позику за рахунок економії витрат на енергоресурси. Тарифи для споживачів залишаються незмінними.

Цей механізм широко використовується в Європі. В нашій країні Законодавство в цьому напрямку ще вдосконалюється.

Перейти до вмісту