Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

«Таємнича Полтава» побувала на святковій екскурсії у музеї Короленка

«Таємнича Полтава» побувала на святковій екскурсії у музеї Короленка

jo1biwxenge

Близько 40 учасників інформаційно-туристичного проекту «Таємнича Полтава» відвідали майстер клас із виготовлення дореволюційних ялинкових іграшок з серії «Відроджені традиції» в Полтавському літературно-меморіальному музеї В. Г. Короленка. На учасників також очікувала театралізована екскурсія та дегустація цілющого чаю за рецептурою письменника-гуманіста.

Володимир Галактіонович Короленко – видатний український та російський письменник-гуманіст – двадцять років свого життя провів в Полтаві. Він лишив помітний слід в культурному та громадсько-політичному житті міста – це знає кожен свідомий полтавець. Але насичене публічне життя – це лише одна із сотні сторінок біографії письменника. «Чи можливі суперечки про кращий твір Короленка… Кращий твір його — він сам, його життя, його єство» – так писав про твого товариша критик Аркадій Горнфельд. Дійсно, Короленко – людина виняткової вдачі. Зразковий сім’янин, ідеаліст, поборник традиційних сімейних цінностей.

Читаючи щоденник Володимира Короленка, працівники літературно-меморіального музею були враженні духовним багатством письменника, зачаровані традиціями його сім’ї і тому доклали максимум зусиль, щоб у садибі Короленка і зараз панувала атмосфера «української інтелігентної родини».

Особливо цікаво у музеї напередодні зимових свят. Сім’я Короленків дуже любила Різдво та Новий рік. Одразу по переїзді в Полтаву в 1903 році Короленко почав проводити зимові свята для дітей – спочатку для своїх, а потім і для сусідських. Щоб розважити малечу сім’я придумала цікаву та просту розвагу – виготовлення паперових новорічних іграшок. Нині відвідувачі музею мають змогу поглянути на експозицію цих дореволюційних ялинкових прикрас, а також долучитися до створення власних копій витончених паперових танцівниць та смішних клоунів. . Виготовляли іграшки з паперу, картону, фольги, пап’є-маше.

Вже другий рік поспіль в Полтавському літературно-меморіальному музеї В.Г.Короленка стартує проект зимового циклу «Короленківська ялинкова прикраса». Це майстер-клас з виготовлення старовинних різдвяних іграшок. Нині учасники цього проекту залюбки відтворюють смішного клоуна з рухливою частиною та тендітну статичну балерину. Під час майстер-класу відвідувачі розглядають автентичні іграшки з фондів музею та слухають цікаві історії про традиції святкування Різдва в родині Володимира Галактіоновича Короленка.

ghl_1jmsqxg

Минулого року учасники інформаційно-туристичного проекту «Таємнича Полтава» вже були на такому майстер-класі. Дуже приємно, що знову так багато бажаючих зібралося щоб власними руками зробити прикраси на ялинку.

«Таємнича Полтава» протягом грудня надає можливість усім охочим зробити власну прикрасу на ялинку у музеї Володимира Короленка. Зокрема, 17 грудня буде повторно проходити театралізована екскурсія із майстер-класом та чаюванням.

А вже 28 грудня відбудеться святковий новорічний ранок для дітей та батьків із веселими конкурсами, хороводами, Снігуронькою та Дідом Морозом. Перед святом творчі особистості зможуть взяти участь у майстер-класі і власноруч виготовити ексклюзивну новорічну прикрасу на ялинку. Для зручності буде розподіл на підгрупи за віком дітей. Приєднатися до дитячого святкового новорічного ранку можуть усі бажаючі.

Музей Короленка – цікавий, а із однодумцями в рамках інформаційно-туристичного проекту «Таємнича Полтава» кожен полтавець зможе обрати щось цікаве і для себе та дізнатися більше про історію рідного міста.

17-18

Перейти до вмісту