Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Пенсійний фонд із січня переходить на централізовану систему нарахування пенсій

Пенсійний фонд із січня переходить на централізовану систему нарахування пенсій

apparatna-narada

На січень 2017 року у Пенсійному фонду заплановано декілька нововведень. Як повідомив на щотижневій апаратній нараді в голови ОДА перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Володимир Носенко, з 1 січня 2017 року його відомство переходить на нову централізовану платформу нарахування пенсій з центром в Києві на базі Пенсійного фонду України.

Нововведення передбачають значне скорочення термінів призначення і виплати пенсій, підвищення якості надання пенсійних послуг, поступовий відхід від паперової обробки пенсійної документації, оцифрування архівів, які займають великі площі, та, як результат, значну економію адміністративних видатків, які надалі будуть спрямовані на виплату пенсій.

Окрім того, з січня розпочинається другий етап реорганізації територіальних органів Пенсійного фонду. Відповідне рішення було прийнято на рівні Уряду. У його рамках на Полтавщині буде об’єднано ще 8 районних управлінь Фонду та скорочено 60 працівників управлінського апарату з числа керівного складу.

volodymyr-nosenko-pershyj-zastupnyk-nachalnyka-holovnoho-upravlinnya-pensijnoho-fondu-ukrajiny-v-poltavskij

— Процес злиття не вплине на якість надання пенсійних послуг, оскільки в кожній з адміністративно-територіальних одиниць області і, при потребі, в об’єднаних територіальних громадах, залишаються функціонувати або будуть створені територіальні підрозділи з обслуговування громадян (фронт-офіси), — прокоментував Володимир Носенко. — Ми проводимо відповідну роз’яснювальну роботу. Проте без конфліктів не обходиться. Наприклад, у Пирятинському районі виникають конфлікти в трудових колективах, місцевих радах та громадських організаціях, які надсилають звернення до вищих органів державної влади з вимогою об’єднати два управління Фонду (Гребінківське і Пирятинське) з центром у Пирятині.

Володимир Носенко наголосив, що нововведення дозволять насамперед уникнути корупційних моментів. Адже відтепер в органах пенсійного фонду працюватимуть так звані фронт-офіси та бек-офіси. У фронт-офісах працівники всі документи, необхідні для нарахування пенсій, проте розрахунки робитимуть вже фахівці бек-офісів, які жодним чином не контактуватимуть із громадянами.

— Після того, як запрацює нова комп’ютерна система, людина звертатиметься до органів Пенсійного фонду лише один раз, її документи оцифрують і далі спілкування відбуватиметься в он-лайн режимі. Навіть повідомлення про розмір пенсії та її розмір надсилатиметься у вигляді смс, — додав Володимир Носенко.

Натомість голова Полтавської ОДА Валерій Головко попрохав керівництво Пенсійного фонду ще до запровадження нововведень зробити спілкування з їхньою структурою для мешканців області комфортним. Принаймні на регіональному рівні.

valerij-holvoko

— Щоб зворотній зв’язок йшов від відділення, людина знала, коли отримає потрібну їй інформацію, а не оббивала пороги кабінетів, ходила до вас знову й знову, — зауважив Валерій Головко. — І для цього не потрібно нової комп’ютерної системи. Достатньо бажання і вашого наказу по фонду стосовно формату спілкування.

Говорили й про багаторічну практику, коли у сільській місцевості пенсію розносить листоноша. Йшлося саме про безпеку останніх, зважаючи на криміногенну ситуацію та часті випадки нападу на листонош. Володимир Носенко зауважив, що полтавці з цього приводу вже вносили пропозиції до Пенсійного фонду України. Проте там створення нової структури, яка б займалася доставкою пенсії, вважають економічно недоцільним. Так що залишається або доставка пенсії листоношами, або ж через банківські установи, відділень яких у сільській місцевості майже немає. Це ж стосується і банкоматів. Тому Валерій Головко дав доручення ще раз вивчити питання, розглянути всі можливі пропозиції, аби убезпечити роботу листонош, а можливо знайти й інші методи доставки пенсії на селі.

Перейти до вмісту