Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині в старому «Кобзарі» знайшли сторічну листівку зі словами кохання

На Полтавщині в старому «Кобзарі» знайшли сторічну листівку зі словами кохання 

lyst_7845

Сторічний лист кохання знайшов студент із Полтави. Аркуш із теплими словами випадково потрапив йому до рук і тепер не дає спокою. Про це повідомляє ТСН.

«Це як заморожений шматочок часу», – зізнається Даниїл Волошко, котрий виявив послання у старенькому виданні «Кобзаря». Книгу знайшов батько хлопця, коли приїздив у справах в село Шевченкове. Вона пролежала вдома 20 років, перше ніж звідти випав цей аркуш.

Пожовкла від часу листівка датована 1909 роком. Цей лист – Станіслава з Катеринослава до Наталії з Харкова.

«Дорога Наташо, пишу я тобі, що живий і здоровий, чого і тобі бажаю. Цілую тебе тисячу разів. Прошу тебе не ображатися за те, що я не писав і не присилав тобі грошей, бо в мене боліла рука і не працював два тижні. Тепер, дорога Наташа, може, приїду на свято. До побачення, твій Станіслав Скальський», – такий текст цієї знахідки.

На звороті автор домалював серце.

Яким чином лист із Харкова опинився в книзі на Полтавщині, дивується колишня бібліотекарка з Шевченкового. Пані Галина й сама не раз знаходила листи та записки у книгах. Зізнається – читала. Але потім намагалася повернути їх власникам.

«Знаходила квіти засушені, видно ж, подарунок дівчині і знаю ж, яка це брала в мене книжечку і, знаєте, так красиво ту троянду зберегла», – розповідає колишня бібліотекарка Галина Манько.

Шлях листа від Станіслава до Наталії аналізують фахівці «Укрпошти». Вони по штемпелях визначають, що лист було відправлено з теперішнього Дніпра, і він наступного дня дістався Харкова. Помешкання в будинку на вулиці Сумській у Харкові, адреса котрого вказана в листі, у 1909 році здавали в оренду.

«Можна припустити, що жінка, котрі адресовано листа, не була тут жителькою. Можлива, працювала в обслуговуванні. Але листівка дорога. Можливо, така листівка коштувала ціну обіду в пристойному готелі», – розмірковує екскурсовод Валерія Кульшицька.

Власник листа Даниїл вирішив розмістити його світлини в соцмережах і спробувати відшукати нащадків чи родичів Станіслава Скальського та Наталії Галагурової. Він хоче передати їм родинну реліквію. Якщо ж не вдасться, передасть листа в музей.

Перейти до вмісту