Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Лубенщині вшанували земляків-ліквідаторів

На Лубенщині вшанували земляків-ліквідаторів

10-2

14 грудня 1986 року було завершено будівництво саркофага над четвертим енергоблоком Чорнобильської станції, а у 2006 році Президентом України підписаний Указ про встановлення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Відтоді цей день покликаний нагадати про подвиг чорнобильців, які ціною власного життя та здоров’я змогли зупинити одну з найстрашніших трагедій ХХ століття.

У день офіційної дати на Лубенщині відбулися численні урочистості, покладання квітів до пам’ятних знаків, зустрічі учнів з ліквідаторами. Відрадно, що жоден населений пункт району не залишився осторонь відзначення та належного пошануванням рятівників від чорнобильського монстра.

1-14

Спільними міськрайонними урочистостями у кінотеатрі «Київська Русь» розпочалося вшанування ліквідаторів Лубенщини. «Чорнобильська громада» міста та району зібралася разом, щоб отримати святкові поздоровлення від керівництва, пом’янути померлих товаришів, згадати, поспілкуватися й підтримати один одного. Такою ж міцною командою 30 років тому ліквідатори підставили сильне чоловіче плече своїй країні. За ці роки всі ми пройшли складний шлях усвідомлення та переосмислення героїчного вчинку чорнобильців. Відтоді з трьох тисяч лубенців-чорнобильців майже дев’ятсот вже відійшли за межу вічності, піднялася алея пам’яті, закладена до 10 річниці аварії на ЧАЕС, у селах району відкрито 17 пам’ятних знаків, вийшла друком не одна книга. Все це свідчить про те, що Чорнобиль ніколи не відійде у минуле і незмінною залишиться найглибша повага до героїв нашого часу.

2-17

Найкращі слова на адресу земляків-ліквідаторів сказали голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, міський голова Олександр Грицаєнко, голова районної ради Григорій Угляниця. Очільниця райдержадміністрації Тетяна Качаненко подякувала ліквідаторам за витримку та згуртованість. «Основна увага районної влади спрямована на стабільні виплати усіх пільг та компенсацій, належне медичне забезпечення, оздоровлення та матеріальну підтримку ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Відрадно, що Ви, шановні ліквідатори, не стоїте осторонь проблем району, що Ви й сьогодні, як і 30 років тому, показуєте свою згуртованість та самовідданість. Підтримуючи побратимів, які потребують допомоги, друкуючи книги, відкриваючи пам’ятні знаки у селах, відстоюючи інтереси ліквідаторів на різних рівнях, Ви для нас усіх є прикладом справжнього патріотизму й героїзму», – підкреслила Тетяна Петрівна. Окрім того, з нагоди пам’ятної дати численні ліквідатори отримали грамоти райдержадміністрації, медалі «За гідність та патріотизм» та Почесну грамоту облдержадміністрації, якою відзначений голова Жданівської первинної чорнобильської організації Володимир Корнус. Під час урочистостей було презентовано книгу «Слави і пам’яті Полтавської області», у якій зібрано найповнішу інформацію про участь мешканців Полтавщини в ліквідації аварії. Кількома днями раніше під час обласних урочистостей до Дня ліквідатора книга була вручена усім чорнобильським організаціям. Однак, за сприяння голови райдержадміністрації 10 примірників ювілейного видання закуплені для Лубенського району й частину книг Тетяна Качаненко передала для закладів культури.

За життєвий та громадянський подвиг побратимам подякував голова районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Василь Куксань, звернувшись з окремими словами вдячності до районної влади за розуміння проблем чорнобильців і допомогу у їх вирішенні. Підтвердженням цих слів стали грамоти обласної організації ВГО «Союз Чорнобиль України», якими Василь Куксань нагородив голову адміністрації Тетяну Качаненко, міського голову Олександра Грицаєнка та багатьох з тих, кому небайдужі проблеми чорнобильців. Цього ж дня були вручені грамоти районної чорнобильської організації. Ними нагороджено членів сільських первинних чорнобильських організацій та постійних спонсорів.

Вшановуючи подвиг ліквідаторів, згадали тих, того вже немає серед живих та вшанували їх хвилиною мовчання.

Чорнобильська катастрофа ніколи не зітреться з історії людства, а пам’ять про ті події повинна навчити усіх нас цінувати життя. Тому неабияким творчим піднесенням був наповнений концерт, підготовлений лубенськими артистами.

Не порушуючи традиції попередніх років, після завершення урочистостей чорнобильці поклали квіти до пам’ятного знака учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС у м. Лубни та до пам’ятного знака землякам-чорнобильцям у с. Мгар, а також зібралися на святковий обід».

Перейти до вмісту