Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Керівництво Полтавщини обговорило з Міненергетики можливість наповнення місцевих бюджетів за рахунок угод про розподіл продукції

Керівництво Полтавщини обговорило з Міненергетики можливість наповнення місцевих бюджетів за рахунок угод про розподіл продукції

pid-chas-narady

15 грудня голова Полтавської ОДА Валерій Головко та його перший заступник Андрій Пісоцький взяли участь у спільній нараді з Міністром енергетики Ігорем Насаликом та очільницею Харківської ОДА Юлією Світличною. Тема — вдосконалення співпраці органів місцевої влади і самоврядування із користувачами нафтогазоносних надр в умовах децентралізації.

Ігор Насалик
Ігор Насалик

Зокрема обговорили питання збільшення видобутку газу та збільшення надходження коштів від такого видобутку до бюджетів місцевих громад. Також було піднято питання реалізації Закону України «Про Угоди про розподіл продукції» як нової форми співпраці органів місцевого самоврядування та бізнесу в сфері пошуку та видобутку нафти і газу.

Участь у заході також взяв перший заступник голови Полтавської облради Євген Холод, керівництво Харківської облради, голови РДА та фахівці газодобувних компаній.

Відкриваючи нараду, голова Харківської ОДА Юлія Світлична відзначила, що вдосконалення співпраці органів місцевої влади і місцевого самоврядування із користувачами нафтогазоносних надр є особливо актуальним в умовах децентралізації.

andrij-pisotskyj-ta-valerij-holovko

Думку колеги поділяє і очільник Полтавщини Валерій Головко. Він зауважив, що завдяки бюджетній децентралізації місцеві бюджети Полтавської області цього року зросли щонайменше удвічі.

— Йдеться про кошти на розвиток громад, які завдяки додатковим фінансовим надходженням можуть вкладати гроші в нові інфраструктурні проекти, капітально ремонтувати дороги, відкривати нові соціальні заклади і розвивати власні території, — прокоментував Валерій Головко. — І фінансова співпраця з підприємствами газодобувної галузі саме в напрямку наповнення місцевих бюджетів надзвичайно важлива. Ми не впевнені, що у 2017 році запрацює законопроект № 3038, який Верховна Рада буде розглядати у грудні цього року у другому читанні. Тому нас і цікавить пілотний проект видобутку нафти й газу на основі угод про розподіл продукції.

Нагадаємо, що Полтавська ОДА звернулася до Прем’єр-міністра з ініціативою впровадження пілотних проектів про розподіл продукції за участі міжнародних компаній, які визначатимуть на відкритому конкурсі. За дорученням Прем’єра цю ініціативу відпрацьовує нині Міжвідомча комісія.

Міністр енергетики Ігор Насалик під час наради наголосив, що саме угоди про розподіл продукції дозволять збільшити надходження до місцевих бюджетів. Він відзначив, що готовий допомогти обом регіонам у впровадженні таких угод.

— Це дасть можливість зробити серйозну фінансову подушку місцевим бюджетам і, також, допомогти державі в її енергонезалежності, — підкреслив міністр.

valerij-holovko-ta-andrij-pisotskyj

Перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький у свою чергу відзначив, що вважає привабливою умову Угоди про надходження частини ренти від видобутку енергоресурсів до місцевих громад.

— У двох областях (Харківській та Полтавській), які дають майже 90 % загального видобутку нафти і газу в Україні, ми зможемо розпочати абсолютно новий формат співпраці з нафтогазовими компаніями і знайти альтернативний шлях надходження коштів від роботи цих компаній до органів місцевого самоврядування, — відзначив Андрій Пісоцький. — На сьогодні ми вже визначилися з трьома родовищами на Полтавщині, на яких роботи практично не ведуться, і на яких ми б хотіли запустити пілотний проект.

Керівництво області сподівається, що таким чином вдасться зекономити дорогоцінний час і вже за півроку (за умови підтримки Урядом) отримати дієві пілотні проекти угод про розподіл продукції, а до кінця 2017 року — додаткові надходження до місцевих бюджетів Полтавщини.

Окрім того, голова Полтавської ОДА Валерій Головко запропонував державній компанії «Укргазвидобування» передбачити у фінансовому плані на наступний рік, який зараз саме готується, прописати окремим рядком видатки на розвиток тих територій, де компанія проводить видобуток нафти й газу. Міністр Ігор Насалик таку ініціативу підтримав. І зауважив, що наступного тижня він підписуватиме фінансовий план підприємства і обов’язково врахує пропозиції областей.

Перейти до вмісту