Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Через АЧС у мисливському угідді, відучора у Гадячі оголосили карантин

Через АЧС у мисливському угідді, відучора у Гадячі оголосили карантин

htmlimage

Учора відбулося засідання протиепізоотичної комісії під головуванням голови Гадяцької РДА Олексія Матюшенка, першого заступника голови райдержадміністрації Сергія Бондаренка. Обговорили нагальне питання – спалах АЧС у мисливському угідді на території району.

Управлінням Дердпродспоживслужби в Гадяцькому районі на виконання Розпорядження Головного державного інспектора ветеринарної медицини в Полтавській області № 23 від 1.08.2012 року «Щодо посилення заходів з недопущення занесення збудника АЧС на територію Полтавської області» та на виконання плану заходів затверджених рішенням ДНПК при облдержадміністрації № 2 від 7.08.2015 року було направлено пат матеріал для моніторингового дослідження від дикого кабана, який добутий 27 листопада 2016 року в 49 кварталі мисливського угіддя МО «Факел» з метою виключення вірусоносійства на АЧС.

Згідно експертного висновку Регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини в Полтавській області № 002772 п.м./16 від 08.12.2016 року виявлено ДНК вірус АЧС та підтверджено експертним висновком НДІЛДВСЕ м. Київ № 008116 п.м./16 від 09.12.2016 року.

htmlimage-1

При проведенні заходів по регулюванні чисельності дикого кабана до оптимально обґрунтованих норм добуто 12 голів дикого кабана. Матеріал від кожної добутої тварини направлявся в Регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини в Полтавській області для виключення вірусоносійства на АЧС – результат відємний.

На підставі експертних висновків винесено Розпорядження управління Держпродспоживслужби в Гадяцькому районі № 3  від 09 грудня 2016 року щодо введення тимчасових карантинних обмежень терміном на 72 години у відповідності з вимогами «Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней», затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05.03.2014 р. №81, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 21.03.2014 р. за №363/25140.

Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Гадяцькій районній державній адміністрації вирішено:

1. Оголосити мисливському угіддю МО «Факел» Гадяцького району, Полтавської області осередком неблагополучного пункту щодо африканської чуми свиней та встановити карантин з 12 грудня 2016р.

2. Провести епізоотичне обстеження всіх мисливських господарств.

3.  Створити робочі групи та провести облік диких свиней в мисливських угіддях на стації перебування за участю спеціалістів державної ветеринарної медицини.

4. Довести чисельність дикого кабана до оптимально допустимого рівня на стації перебування при дотриманні ліцензійних вимог. Кожну тушу добутої тварини зберігати при відповідних умовах до отримання висновків моніторингових діагностичних досліджень на африканську чуму свиней.

5. Карантин з неблагополучного пункту зняти через 40 днів після проведення необхідних ветеринарно-санітарних заходів і наданні висновків комісії.

Перейти до вмісту