Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

З 2017 року стипендії будуть виплачувати за новими правилами

З 2017 року стипендії будуть виплачувати за новими правилами

stipendya-u-2017-roc-u-vuzah-ukrayini-rozmr-dlya-studentv-asprantv-sirt-malozabezpechenih_201

Міністерство освіти України планує з 2017 року виплачувати стипендії не всім студентам з усередненою четвіркою за сесію, а лише тим, що зайняли високі місця в рейтингу, складеному ВНЗ. Про це повідомляють на сайті Міністерства освіти і науки України.

За словами Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, кожен виш розробить свої критерії для складання рейтингу, що затверджуватимуться вченою радою університету за обов’язковим погодженням з органами студентського самоврядування університету. На 90% місце в рейтингу визначатиме навчальна успішність, а на 10% – критерії, що визначить ВНЗ. Це допоможе визначити найбільш успішних студентів навіть якщо за результатами сесії усі вони отримали однаковий середній бал.

Для ВНЗ III-IV рівня акредитації мінімальна стипендія  буде на рівні 1100грн, що на 33.4% більше, ніж в минулому році. Кращі студенти отримуватимуть стипендію на 72.9% більше ніж зараз – 1600 грн, тобто на рівні прожиткового мінімуму.

При розрахунках МОН зберегло сьогоднішнє співвідношення між мінімальними академічними стипендіями різних типів навчальних закладів, тому і для ВНЗ  III-IV рівня акредитації, і для ВНЗ  I-II рівня акредитації, і для ПТНЗ збільшення мінімальної стипендії передбачається на 33,4%. 

Таким чином мінімальна стипендія для студентів ВНЗ  I-II рівня акредитації складатиме 830 грн, а для учнів ПТНЗ – 415 грн.

Більш ніж на 100% збільшується стипендія для кращих студентів, що навчаються на складних спеціальностях, де важко отримати високу оцінку. Зокрема йдеться про природничо-математичні педагогічні спеціальності (вчителів хімії, фізики, біології тощо) та інші математичні, природничі та інженерні спеціальності. Для них стипендія у ВНЗ III-IV рівня акредитації складатиме 2036 грн, у ВНЗ  I-II рівня акредитації – 1536  грн.

Перейти до вмісту