Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві відкрили виставку-пораду «Навчіть дитину захищатись»

У Полтаві відкрили виставку-пораду «Навчіть дитину захищатись»

12

Європейський день захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації. Це ініціатива Ради Європи, яка стане завершенням кампанії «Один із п’яти». Відзначатимуть цей день 18 листопада. Сексуальне насильство та сексуальна експлуатація дітей є серйозним порушенням прав дитини та має довготривалі і руйнівні наслідки на все життя. За даними Ради Європи кожна п’ята дитина (в Україні – 21%) страждає від різних форм сексуального насильства. У понад 80% таких випадків злочинець є знайомою для дитини людиною.

15

Діти, які стали жертвами сексуального розбещення, відчувають сором, провину та страх. Дорослим варто уникати створення табу навколо сексуальних питань і переконатися, що діти знають, до кого звернутися при відчутті неспокою, тривоги або суму. Дорослі мають з увагою та розумінням ставилися до дитячих почуттів і поведінки.

Для того, щоб знати, як запобігти виникненню таких ситуацій батькам варто звернутися до спеціалізованої літератури. Зокрема, у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.П. Котляревського 14 листопада відкрили виставку-пораду «Навчіть дитину захищатись». Знаходиться вона у секторі періодичних видань на третьому поверсі бібліотеки. Діятиме виставка до 20 листопада.

Запобігати сексуальному насильству – обов’язок, перш за все, батьків. Дуже важливо, аби дітям не доводилося захищатися самостійно. У випадку коли дитина стала жертвою сексуальної експлуатації та насильства не залишайте це напризволяще – одразу звертайтеся до правоохоронних органів та соціальних служб державної влади за місцем проживання з метою отримання соціальної, правової та психологічної допомоги у подоланні наслідків насильства.

Перейти до вмісту