Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство 

У Комишні налаштовані на створення об’єднаної громади

У Комишні налаштовані на створення об’єднаної громади

13575529_1001246163286477_466127359_o-png

Децентралізаційний марафон крокує Полтавщиною. Цього разу команда Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України, побувала в селищі Комишня Миргородського району.

На зустріч, ініційовану комишнянським селищним головою Володимиром Харченком, завітали заступник голови Миргородської районної ради Микола Парфеня, зуєвецький та черкащанський сільські голови, працівники Комишнянської селищної ради.

Ще минулого року у серпні ми ініціювали процес об’єднання і відправили запрошення шести сільським радам, які знаходяться довкола нашого селища. Проводили збори громадян. Та на той час, мабуть, не вистачало роз’яснювальної роботи, крім того наближалися вибори, тож згоду на об’єднання із шести дало три сільські ради. Але коли справа дійшла до подання документів на обласну адміністрацію, нам їх не надіслали. Таким чином, цей процес на деякий час був відтермінований, – розповідає Володимир Харченко, комишнянський селищний голова. – Цього року знову наша селищна рада знову подала пропозиції цим шести радам. Три з них налаштовані на об’єднання. Дві – хочуть до Миргородської громади. Щодо Черевківської сільської ради, то їхня позиція до кінця ще не зрозуміла.

Володимир Харченко стверджує, що Комишня готова стати центром майбутньої об’єднаної територіальної громади. У селищі є вся необхідна інфраструктура: сільгосппідприємство, лісництво, пожежна частина, комунальне господарство, село забезпечене централізованим водопостачанням, є амбулаторія сімейної медицини, садок, школа, реабілітаційний центр, будинок ветерана.

Консультанти Полтавського регіонального відділення АМУ розповіли про об’єднані територіальні громади Полтавщини, алгоритмом створення ОТГ, статус об’єднаної громади, фінансуванням закладів освіти та медицини, проведенням виборів старост та їхнім правовий статус, механізм розподілення грошей між центром об’єднаної громади та населеними пунктами, які увійдуть до неї.

Олександр Полупан, консультант з правових питань закцентував увагу присутніх на субвенції на розвиток інфраструктури, яку отримують об’єднані територіальні громади області.

Ця субвенція спрямовується виключно на об’єднані громади і розраховується по формулі відповідно до чисельності ОТГ і її площі. Ми порахували, що цього року на одного мешканця громади припадає в середньому 1000-1200 гривень. Це по Полтавській області, – говорить Олександр Анатолійович. – Переважно її використовують на термоізоляцію, ремонт дахів, заміну вікон та інші першочергові потреби.

Анжеліка Саідова, консультант з бюджетних питань, також розповіла про освітню та медичні субвенції, які отримують ОТГ та про те, як змінилися бюджети громад після об’єднання.

Полтавське регіональне відділення Асоціації міст України

Перейти до вмісту