Ви тут:
Прес-релізи Суспільство Україна 

У Держрезерві заявляють, що дії СБУ та Генпрокуратури – інструмент перешкоджання реформі

У Держрезерві заявляють, що дії СБУ та Генпрокуратури – інструмент перешкоджання реформі

unian_derzhavne_agenstvo_rezervu_742639

31 жовтня вранці приблизно о 8 годині 30 хвилин до приміщення Державного агентства резерву України зайшла озброєна група представників СБУ та Генеральної прокуратури України. Привід — проведення слідчих дій на підставі ухвали Печерського районного суду міста Києва судді Новак, яку датовано 4.10.2016. Тобто обшук проводився майже через місяць.

Метою обшуку було виявлення та вилучення предметів і документів фінансово-господарської діяльності ПП «ОККО-Бізнес Контракт» та ПАТ «Концерн Галнафтогаз», щодо участі у конкурсних торгах по закупівлі палива за бюджетні кошти. Як з’ясувалося згодом, аналогічні слідчі дії паралельно проводились і за місцем проживання Голови Держрезерву Вадима Мосійчука. В результаті було вилучено документи, що стосуються закупівлі дизельного пального, жорсткі диски, особисті записники, телефони та банківські картки.

Процедура закупівлі, якою цікавилась СБУ, проводилась в умовах абсолютної прозорості. Держрезерв забезпечив участь у процедурі розкриття тендерних пропозицій незалежних ЗМІ, а сама відеотрансляція процедури і досі викладена у мережі Інтернет — https://youtu.be/2_a0rGexTvI

Але у підсумку, торги були відмінені (tender.me.gov.ua), оскільки навколо зав’язалася запекла боротьба, впливових учасників ринку із застосуванням непрозорих механізмів досягнення своєї мети.

За словами Голови Державного агентства резерву України Вадима Мосійчука, його відомство ще у лютому 2016 року, надало СБУ усю документацію щодо вказаного тендеру та просило повідомити про обставини (у разі їх наявності), що створюють чи можуть створювати загрозу інтересам держави за результатами проведеної процедури. У тому числі економічним.

Запит Держрезерву був проігнорований. Натомість у квітні 2016 року на офіційному сайті Служби безпеки України оприлюднена публікація — «СБУ попередила закупівлю до державного резерву неякісного пального на 250 мільйонів гривень».

«Ми вбачаємо у таких діях лише тиск з боку правоохоронних органів та СБУ, який має наметі зашкодити реформістським крокам відомства. Справа дійсно надута з нічого, бо ні факту поставки, ні факту закладання палива до сховищ Держрезерву не було. Це неодноразово перевіряли ще на початку року і НАБУ, і та сама СБУ», — констатує Вадим Мосійчук, Голова Державного агентства резерву України.

Також Держрезерв відкрито звертався до Голови Служби безпеки України з повторним проханням повідомити про можливі обставини загрози інтересам держави за результатами проведеної процедури. Відповідь на звернення Держрезерву від Служби безпеки України, знову ж таки, не надходила. Натомість — вже за півроку отримали обшук.

Але оскільки закупівля дизельного палива не відбулась, договори не укладались, то відповідно жодних державних коштів не використано. Отже взагалі не можливо ставити питання про завдання шкоди інтересам держави.

Треба визнати, що на даний момент самі учасники ринку не розділяють принципів чесної конкурентної боротьби та прозорості при проведенні тендерних процедур. Замість пропонування кращої ціни за свої товари чи послуги, вони використовують різні механізми для перемоги у торгах, сумнівні громадські організації, АМКУ, народних депутатів та навіть вводять в оману правоохоронні органи з єдиною метою отримання надприбутків за рахунок коштів державного бюджету.

«Нам дуже прикро, що силові відомства і далі залишаються інструментами з’ясування бізнес стосунків. І ми докладаємо усіх можливих зусиль, щоб Держрезерв, у свою чергу, також не перетворився на щось подібне», — підкреслив Голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук.

Починаючи з травня поточного року, це вже шоста перевірка діяльності Держрезерву та його керівника. «У сукупності із перевіркою Нацдержслужби, що також зараз відбувається, обшук силовиків ми сприймаємо лише як тиск. Тому будемо звертатися в НАБУ та Антикорупційну прокуратуру за об’єктивним розслідуванням ситуації», — каже Вадим Мосійчук.

Перейти до вмісту