Ви тут:
Відео Головне Полтавщина прес-конференція прес-онлайн-конференція Суспільство ТОП-новина 

Реформи державної виконавчої служби: незабаром на Полтавщині працюватимуть приватні виконавці (ВІДЕО)

Реформи державної виконавчої служби: незабаром на Полтавщині працюватимуть приватні виконавці (ВІДЕО)

dsc_0075

Про реформування державної виконавчої служби, зокрема про закони “Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів” та “Про виконавче провадження”, які набрали чинності 5 жовтня цього року, розповіли під час прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко та заступник начальника ГТУЮ з питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби Олег Тимченко.

Нововведення у законодавстві обіцяють розвантажити роботу державних виконавців. Зокрема, шляхом впровадження змішаної системи виконання рішень. Поряд з державними виконавцями працюватимуть і приватні. Їхню діяльність контролюватиме Мін’юст, розповіла Ірина Пашко.

dsc_0073

“Такий крок сприятиме подоланню корупції, скорочення термінів та виключення можливості адміністративного впливу. Частина рішень не можуть виконуватися приватними виконавцями, тож деякі функції залишаться у державних виконавців”, – розповіла Ірина Пашко.

Мова йде про відібрання і передання дитини, рішення, де боржником є держава, держоргани, НБУ, органи місцевого самоврядування, державні та комунальні підприємства, юридичні особи, частка держави у яких більше 25%; де боржником є юридична особа, примусова реалізація майна якої заборонена; за якими стягувачами є держава, державні органи; рішення адміністративних судів та Європейського суду з прав людини; які передбачають вчинення дій щодо майна державної чи комунальної власності; про виселення та вселення фізичних осіб; за якими боржниками є діти або фізичні особи, які визнані недієздатними та про конфіскацію майна.

“Приватний виконавець не може виконувати рішення, якщо сума стягнення, включаючи виконавчі документи, що вже перебувають на виконанні, перевищує страхову суму за договором страхування цивільно-правової відповідальності приватного виконавця. Розмір основної винагороди – 10% від суми стягнення”, – додала Ірина Пашко.

Окрім того, як наголосила очільниця обласного управління юстиції, для забезпечення ефективності виконавчого провадження запроваджено автоматизацію процедури виконання рішень та фіксування виконавчих дій. А ще у рамках реформування планують сформувати відкритий Єдиний реєстр боржників.

“Також збільшено строки пред’явлення виконавчих документів на виконання з 1 до 3 років, запроваджено обов’язкову сплату авансового внеску (2%). Звільнені від сплати такого внеску стягнення аліментів, поновлення на роботі, соціальні виплати, відшкодування шкоди, державні органи, інваліди війни та інші. Скасовано термін для самостійного виконання рішень, що давало можливість боржнику відчужити майно й встановлено обов’язок для боржника подання виконавцеві декларації про доходи та майно, виключено строки здійснення виконавчого провадження та встановлено чіткі та максимально короткі строки вчинення виконавчих дій виконавцями. Окрім того, розширено повноваження виконавців – за заявою стягувача виконавець може відстрочити або розстрочити виконання рішення (крім судового рішення), за наявності обставин, що ускладнюють їх виконання”, – поінформувала Ірина Пашко.

Під час прес-конференції повідомили, що у 5 разів підвищили штрафи за невиконання судових рішень боржниками без поважних причин. Так, фізична особа – 100 неоподатковуваних мінімумів (1700 грн замість 340 грн); посадові особи – 200 неоподатковуваних мінімумів (3400 грн замість 680 грн) та юридичні – 300 неоподатковуваних мінімумів (5100 грн замість 1020 грн).

Нині на Полтавщині працює більше 200 державних виконавців. Вони опрацьовують понад 216 тисяч виконавчих проваджень. Саме введення інституту приватних виконавців і передбачає зменшення цього навантаження. Про вимоги до майбутніх приватних виконавців розповів Олег Тимченко.

“Це повинен бути громадянин України, якому виповнилось 25 років. Він має вищу юридичну освіту та стаж роботи у галузі права не менше 2 років. Окрім того, приватні виконавці складатимуть іспит перед відповідною комісією, що діятиме при Мін’юсті, та проходитимуть курс навчання і стажування”, – пояснив Олег Тимченко.

“Створення змішаної системи виконання рішень приватними й державними виконавцями дасть можливість забезпечити реальне виконання рішень у розумні строки, створити ефективну систему електронної взаємодії з іншими органами та установами та пришвидшити пошук майна боржників. Окрім того ця реформа зменшить витрати Держбюджету на утримання органів державної виконавчої служби та виконавче провадження й збільшить надходження до бюджету за рахунок сплати податків приватними виконавцями, стягнення виконавчого збору та збільшення реалізації майна”, – підсумувала Ірина Пашко.


Перейти до вмісту