Ви тут:
Відео Головне Комуналка Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

“Необхідно негайно змінювати філософію програм енергозбереження”, – Біленький (ВІДЕО)

“Необхідно негайно змінювати філософію програм енергозбереження”, – Біленький (ВІДЕО)

shkola-kopyrovatГребінківська ЗОШ №4 працює з 1928 року. Тому про питання ремонтів і енергоенфективності старого приміщення говорити зайве. У двоповерховій школі уже кілька років намагаються реалізувати програму енергозбереження у традиційний спосіб – вибиваючи кошти для заміни старих вікон і дверей, через які, розповідають педагоги, витягує і без того “неширокий” шкільний бюджет. “Вікна такі ж старі, як і школа. Через те і маємо значні енерговтрати,” – розповідає директор навчального закладу Лариса Кохно.

“Наша школа взагалі з двох частин складається – з нової і зі старої. Так от стара частина була побудована у 1928 році. Вікна у будівлі старі, не витримуть того напору вітру, скло іноді випадає. І зрозуміло, що у цьому питанні допомога нам дуже потрібна. І якщо нам тут хтось допоможе, ми будемо тільки вдячні”, – зазначає директорка школи.

Гребінківська школа стала одним із закладів, де голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький подарував нові металопластикові вікна. Як і нові двері для дитячого садка у селі Засулля Лубенського району. Тут допомога цінніша – металопластиковий щит сховав малечу від холодів і мряки.

“У нас стало значно тепліше, дітям комфортніше і краще відпочивати і гратись”, – підсумовує мати вихованця дитячого садку Тетяна Голобородько.

“Як керівник дошкільного навчального закладу, я не чекала, що потребами сільських закладів освіти буде цікавитись голова Полтавської обласної ради. Але Олександр Юрійович приїхав особисто, щоб побачити наші проблеми. І не просто пообіцяти допомогу – а, як представник влади, проконтролювати, куди підуть гроші, і щоб вони дійсно пішли на закупівлю і установку таких необхідних на сьогодні у дитсадку дверей”, – говорить директорка ДНЗ “Колосок” Любов Погребняк.

Проблеми енергоефективності сьогодні – спільна “хвороба” соціальних закладів Полтавщини. Мало зарадили 45 мільйонів гривень, які, за даними Департаменту економічного розвитку ОДА, витратили минулого року на Полтавщині на заходи програми енергоефективності. І хоч за рахунок економії лише у галузі освіти вдалося зберегти 2 мільйони бюджетних гривень – це крапля у морі, у порівняння із потребою у 300 тисяч гривень на енергоносії середньостатистичної школи на Полтавщини.

“Потрібно негайно змінювати саму філософію програм енергозбереження”, – переконаний голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

“З наступного року на наші плечі ляже один із тягарів – компенсація витрат на “комуналку” і ми з місцевих бюджетів маємо закривати ці прогалини. Тому сьогодні необхідний зовсім інший підхід до вирішення проблем. Я говорю про заощадження. І найперше – зробити енергоаудити соціальних закладів, щоб зрозуміти – де ми найбільше коштів втрачаємо, і яким чином ми можемо їх зекономити”, – повідомив голова Полтавської обласної ради.

За словами голови Полтавської обласної ради нова програма – це не безсистемне дослідження усіх соціальних закладів. Адже на це не вистачить ніякого бюджету. Головна мета – виявити спільні проблеми енергозатрат для подібних об’єктів.

“Дуже багато соціальних закладів уже економлять на теплі, на електроенергії. І ми повинні сьогодні зрозуміти, де залишились прогалини, де ми зможемо підставити плече допомоги. Тому і потрібен енергоаудит. Це не буде перевірка “для покарання”, це перевірка “порозуміння”. Щоб виявити проблемні місця, і визначитись, у якому напрямку витрачати кошти для подолання проблем”, – переконаний Олександр Біленький.

Полтавська обласна рада

Перейти до вмісту