Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині зростає захворюваність на ГРВІ

На Полтавщині зростає захворюваність на ГРВІ

image_640xs

За даними ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України», в Україні показник захворюваності на гострі респіраторні інфекції становить на 3,8% менше попереднього тижня. Показники в усіх регіонах країни не перевищують епідпорогові.

На Полтавщині продовжується поступовий сезонний підйом захворюваності на гострі респіраторні інфекції, дані не перевищують епідпорогові.

Чого не варто робити при застуді

  • Переносити нездужання на ногах. Багато хто з нас продовжують ходити на роботу, причому куди, найчастіше, потрібно добиратися на громадському транспорті, там, де найкращі умови для вашої хвороби! Продовжують займатися домашніми справами! Саме тому потім не залишається жодної можливості уникнути довгої та виснажливої хвороби з високою температурою та ускладненнями. Адже було достатньо, «піймавши» перші ознаки нездужання, просто трохи перепочити і дозволити організму спрямувати свої сили на відновлення і одужання!

  • «Хапальний рефлекс». Коли ми вже захворіли, то готові випити що завгодно, аби скоріше одужати. Немає сенсу пити кілька препаратів одночасно, якщо ви не знаєте, як саме вони вплинуть один на одного. Ризик непередбачуваної взаємодії досягає 50% при використанні всього трьох ліків! Більше того, розрекламовані на сьогоднішній день медичні препарати не усувають причин захворювання, а лише знімають симптоми. Тому ліків не повинно бути багато.

  • Ігнорувати інструкції. Важливо знати, як може подіяти на вас той чи інший препарат. Обов’язково потрібно уважно читати інструкції до ліків, приділяючи особливу увагу побічним ефектам і дозуванню. Саме інструкція, написана лікарями-професіоналами, має бути основою ваших дій, а не поради сусідки чи власне «авось».

  • Антибіотики без контролю. Дослідження показали, що в більшій половині випадків застосування антибіотиків при застуді невиправдано. Більш того, часто це навіть небезпечно. Приймаючи антибіотики тоді, коли в цьому немає необхідності, ви замість лікування домагаєтеся лише звикання вірусу до нього. Вірус стає стійким і сильним, наступного разу його антибіотик не візьме. При цьому потрібно обов’язково пам’ятати про те, що коли з’являються ускладнення (ангіна або запалення легень), то без антибіотиків не обійтися. Але призначити їх може тільки лікар!

  • Легковажне ставлення до народних засобів. Всі ми знаємо такі популярні рецепти, як полоскання горла ромашкою або чай з малини при застуді. Дійсно, вони ефективні, але завжди потрібно пам’ятати про те, що і вони мають протипоказання. Найголовніше – індивідуальна непереносимість. Алергічні реакції найчастіше можуть бути навіть страшніше самої хвороби. Є й свої особливості прийому тих чи інших трав. Наприклад, ромашку не можна вживати більше місяця поспіль – існує загроза серйозно порушити роботу печінки.

Прес-центр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА

Перейти до вмісту