Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

МОЗ України та представники громадської ініціативи підписали меморандум щодо співпраці в розробці e-health

МОЗ України та представники громадської ініціативи підписали меморандум щодо співпраці в розробці e-health

15219622_1821696218114937_784951508123607727_n

25 листопада в Міністерстві охорони здоров’я України відбулось підписання Меморандуму щодо намірів співпраці у побудові в Україні прозорої та ефективної електронної системи охорони здоров’я.

Як зазначалось під час заходу, протягом останніх 10 років про створення електронної системи охорони здоров’я тривали розмови, однак вони були безрезультатними через спроби держави самотужки вирішити цю складну та дороговартісну задачу. Тож, команда міністерства пішла іншим шляхом, запустивши співпрацю з публічною ініціативою, яка складається із представників медичного та ІТ бізнесу, громадських організацій, профільних експертів, науковців та державних органів. Повідомляють у прес-службі Міністерства.

Міністерство задекларувало, що бачить роль держави на ринку е-здоров’я в розробці стандартів, політик та протоколів обміну даними, регулюванні та гарантуванні безпечності зберігання медичних даних пацієнтів.

15170766_1821696221448270_8807371600479699274_n

Створення зручних інтерфейсів для роботи лікарів, медпрацівників, керівників медичних закладів може бути ефективно вирішено компаніями приватного IT-сектора, але в інтересах всього суспільства принципово унеможливити монополізацію цього ринку.

Згідно з відкритим до підписання Меморандумом, сторони об’єднались на шляху до створення та впровадження комплексної електронної системи для забезпечення зручної взаємодії між пацієнтами, закладами охорони здоров’я та лікарями, а також для прозорого та ефективного розподілу і використання державних коштів.

В основу розробки нової системи мають бути покладені наступні принципи:

· безпека, пріоритет захисту медичної інформації;

· зручність;

· сучасність;

· надійність;

· прозорість управління;

· конкурентність та недискримінаційність доступу для суб’єктів ринку інформаційних технологій;

· інтероперабельність та використання кращих світових практик;

· відкритий код програмного забезпечення;

· можливість подальшого розширення функціоналу.

Результатом меморандуму має стати підписання до кінця поточного року “дорожньої карти” впровадження електронної системи, створення єдиних, прозорих і недискримінаційних правил доступу до системи, а також базового програмного забезпечення, необхідного для запуску реформи.

У підписанні меморандуму взяли участь в.о. Міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун, заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, голова Державного агентства з питань е-урядування Олександр Риженко, представники публічної ініціативи з електронізації сфери охорони здоров’я та профільних ДП.

Учасники заходу наголосили, що публічна ініціатива, як і меморандум, відкрита для участі всіх, хто згоден із задекларованими принципами та готовий зробити внесок в реалізацію цілей меморандуму задля всього українського суспільства.

Текст меморандуму за посиланням

Щоб приєднатись до ініціативи та меморандуму, надішліть листа на адресу [email protected]

Перейти до вмісту