Ви тут:
Відео Головне Полтавщина прес-конференція прес-онлайн-конференція Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині лише 3 виборчі дільниці із 1269 доступні для людей з інвалідністю (ФОТО, ВІДЕО)

На Полтавщині лише 3 виборчі дільниці із 1269 доступні для людей з інвалідністю (ФОТО, ВІДЕО)

DSC_0082

Про результати реалізації в Полтавській області пілотного проекту «Оцінка ситуації щодо забезпечення доступу осіб з інвалідністю до виборчих та політичних процесів в Україні» йшлося на розширеному засіданні колегії Полтавської ОДА. У роботі взяли участь голова Полтавської ОДА Валерій Головко, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, народний депутат України Андрій Река, заступники голови ОДА, представники профільних департаментів, управлінь та громадськості.

Полтавщина є зразком впровадження проектів доступності в Україні, наголосив Валерій Сушкевич.

DSC_0027

“За останній рік є два Укази Президента, які акцентують увагу на доступності людей з інвалідністю. Минулоріч була відпрацьована Стратегія прав людини, де цілий розділ присвячено правам людей цієї категорії. Завдяки пілотному проекту ми ідентифікуємо ситуацію в Україні через Полтавщину. Адже цей регіон має вдале географічне розташування”.

Також він висловив пропозицію, щоб в обласному бюджеті передбачити кошти на заходи по доступності людей з інвалідністю.

Загалом у рамках пілотного проекту, за оцінкою ситуації щодо забезпечення доступу осіб з інвалідністю до виборчих та політичних процесів, провели аудит щодо доступності виборчих дільниць Полтавщини. З’ясувалося, що із 1269-ти безбар’єрними для людей з інвалідністю є лише три.

DSC_0127

“Під час перевірки деякі райони переймалися цим питанням, зокрема працівники міськуправлінь та РДА супроводжували нас. Я говорю про Лубенський, Миргородський, Котелевський та Кременчуцький райони. На жаль, через погодні умови деякі виборчі дільниці нам не вдалося повністю обстежити”, – наголосила одна із учасниць пілотного проекту, заступник голови обласного комітету доступності Ірина Твердохліб.

Під час виступу жінка закликала замінити громадський транспорт на доступний для людей з інвалідністю, насамперед з підйомниками.

DSC_0146

“Результати аудиту виявилися досить невтішними. Анкети ми відразу ж направили у РДА, рай- та міськуправління для усунення бар’єрності. Так, на 40 об’єктах закладів освіти вже встановлюють пандуси, а це близько 217 тисяч гривень”, – додав начальник управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Панков.

Саме через призму доступності виборчих дільниць з’ясувалося чимало проблем людей з інвалідністю у суспільстві, переконаний представник Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України у Львівській області Ярослав Грибальський.

DSC_0116

“Загалом ситуація щодо безбар’єрності закладів освіти, культури для людей з інвалідністю в країні — нормальна. Але, завдяки моніторингу на Полтавщині, через призму виборчих дільниць, які розташовані у цих закладах, з’ясувалося багато проблем. Не знаю, чи варто ЦВК витрачати кошти на створення умов для доступності виборчих дільниць? Чи краще б їх було спрямувати на фінансування заходів по безбар’єрності у закладах освіти, культури, де, переважно, й працюють ті ж виборчі дільниці?”, – додав він.

Наостанок Валерій Головко дав завдання головам РДА та очільникам міськради прийняти відповідні програми.

DSC_0162

“Полтавщина ніколи не стояла осторонь проблем людей з інвалідністю. Ми зобов’язазні прийняти відповідні програми, щоб покращити життя цих полтавців. Ми повинні змінити ситуацію. Ті бар’єри, які існують сьогодні, набагато глибші, ніж ті, про які говоримо зараз. Нині чимало людей, які залишились без доступу до суспільного життя. Маємо виправити ситуацію повністю вже за 2-3 роки. Насамперед, необхідно розробити “дорожню карту” вирішення цього питання”, – наголосив Головко.

DSC_0176

“Полтавщина – одна із перших областей, де під час трансляції сесії обласної ради працює перекладач жестової мови. Тепер щодо 55 кроків, які необхідно зробити, щоб отримати дозвіл на будівництво пандуса. Тож хочу втілити у життя такий пілотний проект у Полтаві, Гадячі та Решетилівці: самостійно отримати дозвіл на будівництво пандуса у житловому будинку. Наступне, 11 та 18 грудня будуть вибори у ОТГ, тобто працюватиме близько 50 виборчих дільниць. Тож беру на себе зобов’язання облаштувати у Решетилівському районі хоча б одну виборчу дільницю. Також звернуся до депутатів облради, щоб вони внесли у свої обов’язки пункт по облаштуванню виборчих дільниць у районах”, – додав голова обласної ради Олександр Біленький.

До речі, під час розширеного засідання колегії ОДА працювали перекладачі жестової мови.

DSC_0098

DSC_0091  DSC_0066

DSC_0104

DSC_0132

DSC_0002

Після колегії, в ОКІА “Новини Полтавщини” відбулася прес-конференція Валерія Сушкевича, на якій він поспілкувався з журналістами та порушив актуальні питання.

Перейти до вмісту