Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Юрист Полтавського БТІ розповів про оборудки з нерухомістю та незаконні дії приватних нотаріусів

BU001100

Полтавське БТІ працює з 1926 р., та являється одним із найбільших підприємств України. Воно захистило права власників нерухомості, а виявлені матеріали зловживань направили до поліції.

Яке повідомив “Новинам Полтавщини” юрист ПП ПБТІ «Інвентаризатор» Володимир Тукало, 2013 працівники БТІ почали виявляти нові, невідомі до цього схеми заволодіння нерухомим майном громадян. Усі виявлені порушення закону направили на протиправне позбавлення передані до правоохоронних органів.

У поліції знайшлося порозуміння, ведеться робота, справи розслідуються, мені відомо що по одній із справ винесений вирок суду, а саме з приводу незаконного заволодіння комунальною квартирою. Виконавець злочину за рішенням суду першої інстанції отримав покарання 5,5 років позбавлення волі. Із міркувань виконання вимог закону я не називаю прізвищ чи інших персональних даних”, – розповів Тукало.

За його словами, результатами зловживань при внесенні записів до державного реєстру прав здійснюється в двох напрямках. У першому, наведені обставини характерні тим, що без відома та без волі і без контролю власника нерухомого майна, останній втрачає право власності на нього.

Право власності втрачається за наявності правових підстав на таке право, саме через дії, повязані із перевіркою документів, та внесення записів до державного реєстру прав нерухомого майна. У даному випадку, право власності на нерухоме майно реєструється за сторонню від власника особу, яка не має будь яких правових підстав на майно. Другий напрямок — це коли через помилки в державному реєстрі прав, особа яка хоче отримати квартиру чи субсидії, не може цього зробити так як на неї записана чужа квартира, або декілька в інших населених пунктах. Ці обставини обумовлені настпуними факторами: діями деяких недобросовісних субєктів нотаріусів–реєстаторів; фактор обомовлений законодаством України зокрема Цивільним кодексом України, Законом України про нотаріат, Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, – роз’яснив Тукало.

Він наголосив, що ці діючі нормативні акти передбачають, що право власності набувається на підставах не заборонених законом. А право власності на нерухоме майно підлягає державній реєстрації.

З 2013 року держреєстрацію здійснюють нотаріуси. До власних повноважень яких віднесено перевірку дієздатості осіб, сторін в угодах, нотаріус також посвідчує угоди. Фактично нотаріус пропонує сторонам текст виготовленої ним угоди. До поноважень реєстратора віднесено перевірку відповідності законодавству документів та відповідність заявлених прав поданим документам. Ось тут, я хочу поміркувати, на рахунок того, що всі негативні випадки, із позбавлення власників прав власності нерухомого майна мають конфлікт інтересів.Це називається корупцією. Конфлікт інтересів закладений законами України про нотаріат та Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень через суміщення функцій нотаріуса та реєстратора. Одна і та сама особа, яка одночасно є нотаріусом перевіряє дієздатність сторін в договорі, посвідчує угоди, пропонує їх текст і отримує за це грошові кошти, а потім нотаріус, як державний реєстратор зобов’язаний перевірити ці документи на відповідність їх законодавству України і також за це отримує гроші і виносить рішення. Це і є конфлікт інтересів який витікає із ст. 10, а в редакції до 2016 ст. 9 закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.

Саме це і дає, за словами Володимира Тукала, можливості для зловживань.

У нас також є депутат Верховної Ради України, який має можливість серйозно поглянути на наведені обставини. Крім того, нотаріус, як реєстратор наділений повноваженнями приймати рішення про державну реєстрацію речових прав. Після прийняття такого рішення вносяться записи до державного реєстру прав і тільки із цього моменту виникає право власності. Тобто, в нашому випадку власність виникає не з підстав законних, а з моменту реєстрації на підставах визначених законом після прийнятя рішення. Оце і є другий момент для зловживань. Такі рішення приймаються стосовно виникнення власності у субєкта права практично без його участі. На мій погляд, ця ситуація може порівнятися із безправним становищем середньовічних людей. Вважаю, що державна реєстрація це є дія, а не процес прийняття рішень. Ця дія повинна бути практично в автоматичномку порядкові за фактом предявлення документів і тут прийняття рішення є зайвим. Також на моє переконання, державні чиновники не можуть приймати жодних рішень про те, коли і для кого може виникати право власності. Ці питання вирішує тільки власник. Разом із цим зазначу, що коли державні чиновники приймаються рішення стосовно моменту виникнення права, то власник, як мініум,повинен мати право знати коли і хто та у який спосіб його приймає. Вважаю, що власник повинен мати право брати участь у вирішенні його питання, може подавати додаткові матеріали та заяви. Зверніть увагу на те, що коли субєкт права власності визнає право в суді, він має безліч процесуальних прав, а коли на підставі цього рішення суду виноситья рішення реєстратора про відмову в держаній реєстрації прав, то заявник не має ніяких прав. Він є повністю беправним і ця системи є просто дескримнінаційна. Крім цього здійснюється перевірка на відповідність права в поданій заяві до поданих документів. Це є недостатні перірка, так як, на мій погляд, повинна бути перевірка обсягу права не тільки заявленого в поданих документах, а і відповідності обсягу права нерухомій речі”.

За словами Тукала, відсутність такої перевірки приводить до того, що відомості державного реєстру прав є недостовірними, так як вносяться дані за умови надання старих технічних паспортів, тобто дані минулих років. Або випадків, коли нерухомого майна вже немає, а право вносить до державного реєстру, або наявне нерухоме майно роками використовується та здаєтся в оренду. Ще й продається на підставі ордеру, однак право ще не виникло, тобто не зареєстроване.

Більше того, на даний час визначено, що державну реєстрацію прав здійснюють субєкти державної реєстрації прав. Категорично не погоджуюся із таким визначенням, так як це суперечить ст. 182 Цивільного кодексу України, яким передбачено, що державна реєстрація прав здійснються органом який наділений правом надавати інформацію з державного реєстру прав. Та крім цього визначено, що держава діє через свої органи, а не через інші субєкти права. Все це комптенція законодавчого органу влади. По-друге: негативні результати дій, повязаних із внесенням записів до державного реєстру прав нерухомого майна, мають інші наслідки, ніж позбавлення права. Так, через помилки при переписуванні відомостей із документів до електронної системи баз даних, виникають прикрі ситуації, коли заначається свідомо навмисно чи не навмисно інші ідентифікаційні дані особи. У такий спосіб, власник нерухомого майна, який звернувся до реєстраційної служби втрачає таке право бо воно через помилку зареєстрване на іншу особу. Нещодавно до нас звернулася жителька м. Миколаїв, яка хоче вирішити питання із субсидією, а на ній зареєстрована квартира у м.Полтава, друга у м.Сімферополі, а третя та четверта у м.Херсон. Ці права на квартири є спірними. Треба вживати заходів та мати гроші, щодо приведення даних в державному реєстрі прав до законної відповідності, а тим часом питання із надання субсидії не можна вирішити. Ці питання і повинні вирішуватися шляхом внесення змін до законодавства України. Хочу зазначити, що усі відомі нам факти мають особливості в тім, що при вчиненні злочинних дій, щодо заволодіння майном власника, за заявами зацікавлених осіб до роботи підключаються і використовують повноваження нотаріус-реєстратор, а такі дії із нам відомих фактів здійснювали тільки приватні нотаріуси. Ми не знаємо випадків, щоб подібні дії вчиняли державні нотаріуси. Також використовуються повноваження тільки новостворених БТІ. Крім цього, банально в схемах здійснюється підробка документів. Вся ця ситуація створює небезпеку втрати прав власності власниками нерухомого майна”, – розповів Тукало.

Він проілюстрував у дії злочинну схему заволодіння нерухомим майном комунальної власності у Полтаві та грошовими коштами покупця цієї квартири.

Так, в нашому БТІ заведена інвентаризаційна справа на нерухоме майно у м. Полтава по Проспекту Миру, 18 кв.166. Усі дані про квартиру, її площі, роки побудови та належність її на праві власності за територіальною громадою м. Полтава у нас наявні. До підприємства були подані документи на цю квартиру з яких вбачається, що оформлена угода з відчудження квартири від імені фізичної особи. За нашими матеріалами, квартира належить територіальній громаді міста, не приватизовувалася. Працівник БТІ звернув на це увагу та при зясуванні обставин нами були зібрані необхідні документи і направлені до поліції. Відомості внесені в ЄРДР, злочин розкритий, відбувся суд. Події розвивалися наступним чином: квартиронаймач помер і цю обставину використали злочинці. Було підроблено деякі документи, які саме я не буду розкривати, а оригінальні примірники документів на квартриру знаходилися в нас. За якими ми визначили, що на квартиру на користь фізичної особи підроблені документи. Крім цього посадові особи, одного із новосворених комунальних БТІ у м. Полтава, виготовили технічний паспорт на комунальну квартиру і зазначили замовником саме ту фізичну особу, на яку в наступному оформлялася комунальна квартира і потім суд визначив міру покарання 5,5 років позбавлення волі. При цьому, в технічному паспорті зазначалася інша адреса, неіснуюча в м.Полтаві, а саме вул. Миру, 18, замість провулку Миру,18. Вулиця Миру в Полтаві існує, але не існує номеру 18 багатоквартрирного будинку. Це новостворене БТІ здійснило не предбачені законом дії. Так, здійснили технічну інветаризацію комунального майна без відома власника та за наявності інвентарзаційної справи в нашому підприємстві. Допустили помилку в адресі, надали інший інвентарний номер та не зазначили власника нерухомого майна ні в технічному паспорті і, напевно, в інвентаризаційній справі. Разом з цим, дії із створенням інших інвентаризаційних справ, або їх задвоєння не допускаються та тягнуть за собою позбавлення кваліфікаційного посвідчення. Інвентаризаційні справи, які мають помилки вибраковуються у відповідності до розділу 11 та розділу 12 Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації обєктів нерухомого майна. Тобто, всі дії новостворених БТІ, чи субєктів господарської діяльності із виготовлення технічних паспортів без матеріалів інвентаризаційних справ є сумнівними і не відповідають вимогам інструкції. У даній схемі використаний технічний паспорт виготовлений не на підставі законодавства України. Далі – в роботі був приватний нотаріус. Нотаруси у всіх відомих нам випадках вчиняли не предбачені законом дії, а саме здійснювали перереєстрацію виникнення права власності на нерухоме майно, яке за ст. 3 Закону України про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень визнане державою як дійсне право. Тут я хочу зазначити, що право власності не може виникнути із одних підстав, одних документів двічі чи більше разів. Крім цього, згідно з ст.9 Закону України про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, в редакції на час вчинення злочину передбачено, що нотаріус звертається до БТІ у випадках не подання для реєстрації даних про нерухоме майно, або про власника нерухомого майна із запитом. Цього зроблено не було. Тобто реєстраційна дія вчинялася не на підставі Закону. Також зазначеною нормою права передбачено, що саме нотаріус перевіряє на відповідність законодавству поданих документів, а в даному випадку, технічний паспорт не був належно перевірений нотаріусом. Також вчинені інші дії, які я не буду розголошувати. За умови дій нотаріуса та новоствореного комунального БТІ, на підставі та у спосіб до Закону подібних обставин не могло скластися. Такі дії вчиняли, щодо майна полтавців, здійснювали і приватний ностаріус смт Семенівка, два приватні нотаріуси м. Кременчук, приватний нотаріус смт Онуфріївка Кіровоградської області. Не виконання вимог Закону вражає. Приватний нотарус у Семенівці вирішив питання, яке належить до компетенції суду. Там були подані документи, в яких прізвище імя та по-батькові власника не співпадали з правовстановлюючим документом, такі справи вирішує тільки суд, а не нотаріус. Більше того, в офіційних документах були каліграфічні помилки в імені та по-батькові. Нотаріус в будь-якому випадку повинен був установити особу та її дієздатність. Внасдіок таких трюків із документами та їх превіркою і внесення записів, власник позбавляється свого майна, яке в наступному перепродається, або залишається просто зареєстрованим на праві власності за іншою особою. Власник про це нічого не знає. Всі дії вчиняються в державному реєстрі прав, повінстю безконтрольно і таємно від нього. Тож, з метою уникнення таких випадків, необхідно мати в порядку документальні підтвердження своєї власноті”, – розповів Володимир Тукало.

Нагадаємо, що нещодавно колишній комунальник Полтави, депутат райради та нотаріус зчинили шахрайство з нерухомістю на 2 млн грн

Перейти до вмісту