Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У яких випадках “Полтавагаз” встановлює безкоштовні лічильники для абонентів

3f5a51c0682f435f08b800761eb2a80c

Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» чітко визначено терміни  забезпечення всіх категорій  споживачів вузлами обліку природного газу.

Керуючись цим нормативно-правовим актом,  ПАТ «Полтавагаз» до 1 січня 2016 року повинен забезпечити індивідуальними газовими лічильниками тих споживачів, які використовують газ для підігріву води та приготування їжі.

Станом на 1 січня цього року наше підприємство встановило індивідуальні прилади обліку газу в більшості таких споживачів. Але з різних причин (тимчасово не живуть, робота за кордоном, лікування та ін.) незначна кількість з них (1503 абонента), не встановила газові лічильники у своїх квартирах. Тому нині «Полтавагаз» дооснащує індивідуальними приладами обліку газу споживачів, які використовують блакитне паливо для підігріву води і приготування їжі. Роботи щодо встановлення газових лічильників у квартирах цієї категорії абонентів проводяться за кошти ПАТ «Полтавагаз».

Відносно тих споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі, то вищезазначеним Законом передбачено встановлення у їх квартирах газових лічильників до 1 січня 2018 року. За перше півріччя 2016 року підприємством  уже встановлено 1200  індивідуальних приладів обліку газу, з них  за рахунок підприємства – 860 шт., інші – за кошти фізичних осіб.

Слід зазначити, що в жодному нормативному акті немає вказівки на те, що облік газу  забезпечується тільки квартирними лічильниками, тобто  законодавець передбачив забезпечення споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі, як індивідуальними, так і загальнобудинковими приладами обліку газу.

Наразі  понад 55,6 тисяч абонентів ПАТ «Полтавагаз» ще споживають газ по нормам без лічильників. За підрахунками НКРЕКП оснащення квартир цих абонентів побутовими приладами обліку  газу потребує   майже 10 років і великих обсягів фінансування.

Законом України «Про комерційний облік природного газу» визначено три джерела фінансування встановлення газових лічильників – кошти суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території; кошти відповідного бюджету; інші джерела, не заборонені законодавством.

Але економічна ситуація в Україні склалася так, що більшість лічильників в зоні діяльності ПАТ «Полтавагаз» встановлюється за рахунок газового підприємства та особисті кошти   населення,  а    кошти   державного чи місцевих бюджетів, на жаль не задіяні. Ось чому в НКРЕКП наголошують на очевидності переваг будинкового обліку газу для споживачів, адже  фінансування робіт та матеріалів для встановлення будинкових лічильників проводиться за рахунок тарифу на розподіл газу, який не в змозі повноцінно забезпечити необхідні розміри цих витрат без суттєвого здорожчання газу.

Важливо підкреслити, що   Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг є ініціатором державної програми встановлення  загальнобудинкових лічильників по всім регіонам України.   При цьому комісія, контролює виконання Закону та   наділена повноваженнями застосовувати до суб’єктів  господарювання,  що  здійснюють  розподіл природного газу на відповідній території, певні  санкції. Тобто,  законодавством передбачено, у разі не встановлення населенню  лічильників газу у  визначені терміни,   розподіл природного газу таким споживачам припиняється. Щодо  дій ПАТ «Полтавагаз», то НКРЕКП спочатку застосовує застереження, а в  разі невжиття підприємством після застереження відповідних заходів накладає суттєвий штраф.

Таким чином ПАТ «Полтавагаз» буде вести роботи, спрямовані на встановлення загальнобудинкових лічильників. У цьому році їх встановлено лише 75. І  це лише  15 відсотків від завдання. Зауважимо, при виконанні цих робіт  ПАТ «Полтавагаз» працює виключно в правовому полі, та прохає споживачів не вестися на провокаційні дії, які спрямовані на заплямування репутації підприємства та збудження громадської думки.

Звісно, при запровадженні будинкового обліку наше підприємство буде враховувати деякі його особливості.  Якщо в будинку, наприклад, з 60-ти квартир залишилося 10 квартир без індивідуальних лічильників, то звичайно економічно не обґрунтовано встановлювати там загальнобудинковий. Крім того є перелік багатоповерхівок, що мають декілька газових вводів, і там   технічно складно запровадити будинковий облік, очевидно, що  такі абоненти   будуть забезпечені індивідуальними газовими лічильниками.  До того ж на підприємстві створена комісія, яка розглядає звернення громадян щодо встановлення індивідуальних вузлів обліку газу,   вивчає обставини та колегіально приймає відповідне рішення.

Враховуючи вищезазначене, ПАТ «Полтавагаз» рекомендує своїм споживачам не перешкоджати встановленню  загальнобудинкових газових лічильників, оскільки згідно   «Положення про порядок проведення розрахунків за надані населенню послуги з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку» установка будинкового вузла обліку природного газу здійснюється на підставі Договорів, сторонами якого є виключно балансоутримувач будинку  і газорозподільне підприємство – ПАТ «Полтавагаз».  Участь   власників квартир   в процесі установки загальнобудинкового вузла обліку законом не передбачено, у зв’язку з чим заяви власників квартир про відмову від його установки не мають юридичної сили.

Додатково повідомляємо, що дії мешканців, які перешкоджають установці будинкового лічильника газу, мають протиправний характер, за що передбачена адміністративна відповідальність. 

Ті споживачів, які планують у м. Полтаві  встановити   індивідуальний побутовий газовий лічильник у квартиру за свої кошти можуть звернутися із заявою на адресу керівника виробничих служб м. Полтави і Полтавського району ПАТ «Полтавагаз»   за адресою: м. Полтава, вул. Олеся Гончара (колишня Енгельса), буд.2., тел. для довідок: 50-24-51

Прес-служба ПАТ «Полтавагаз»

Перейти до вмісту