Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Стасях розмірковують над об’єднанням в територіальну громаду

DSCN8553-1024x768 (1)

Згідно перспективного плану до складу Стасівської об’єднаної територіальної громади повинні увійти села Стасі, Велика Рудка та Байрак.

У рамках децентралізаційного марафону консультанти Полтавського РВ АМУ продовжують відвідувати потенційні об’єднані громади Полтавщини. Нині вони провели вже близько 30 зустрічей, під час яких надають консультативно-методологічну допомогу. Відтак днями побували в селі Стасі Диканського району. Згідно перспективного плану формування територій громад Полтавської області, до складу Стасівської ОТГ повинні увійти села Стасі, Велика Рудка та Байрак.

На зустріч із консультантами прийшли працівники сільської ради на чолі зі Стасівським головою Сергієм Давиденком. Спочатку люди були налаштовані дещо скептично. Адже чули про плітки, що об’єднання нищить село. Тож експерти Асоціації не лише відповіли на актуальні питання, а й розвінчували міфи.

DSCN8557 (1)

“Мені доводиться багато спілкуватися з іншими сільськими головами, під час розмов чи не найпершим постає питання об’єднання. Та зробити перший крок на зустріч цьому процесу страшно”, – відверто зізнався Сергій Давиденко.

Серед головних питань, якими цікавилися стасівчани у консультантів – якщо вони об’єднаються за рахунок яких коштів будуть жити, яким чином будуватиметься співпраця із районною адміністрацією, хто фінансуватиме заклади соціальної сфери, які функції виконуватиме староста та як вирішуватиметься питання з кадрами?

“Об’єднання – це не самоціль, а засіб. Суть децентралізації – це передача повноважень ресурсів і повноважень на місця. Вся інфраструктура, яка забезпечує життєдіяльність людини, передається у відання громади: освіта, культура, спорт. Через те, що на баланс громади передається освіта і медицина, держава надає освітню та медичну субвенції, – говорить Олександр Полупан, консультант з правових питань. – Перші три роки ОТГ отримують кошти на розвиток з двох джерел: державного фонду регіонального розвитку та на розвиток інфраструктури.

Ірина Дудка, консультант з організаційних питань зауважила, що після об’єднання громада сама вирішуватиме й таке болюче питання, як закриття малокомплектних шкіл.

“Громада сама, зробивши відповідні підрахунки, зможе вирішувати вигідно їй буде утримувати школу чи ні, за неї вже не прийматиме рішення район”, – наголосила Ірина Анатоліївна.

Консультант з бюджетних питань Анжеліка Саідова роз’яснила суть нарахування дотації вирівнювання. Окрім того фахівці детальніше зупинилися на алгоритмі та процедурі об’єднання, формуванні бюджету, створенні ЦНАПу. Також консультанти розповіли, що змінилося в житті вже створених ОТГ Полтавщини через рік після об’єднання, які нагальні питання вдалося їм вирішити, скільки коштів вони отримали від держави та куди їх спрямували.

У результаті зустрічі люди, розширили свої знання про децентралізацію, створення об’єднаної територіальної громади та життя в ній. При цьому зазначили, що отримали широке поле для роздумів.

Якщо стасівчани не відкладатимуть питання об’єднання в «довгий ящик», є всі шанси, що найближчим часом вони встигнуть не лише подати документи в облдержадміністрацію, а й отримати відповідь ЦВК щодо виборів.

Довідково: «Децентралізаційний марафон» – це широкомасштабна акція, яка охопила всі регіони України. Її мета – активізувати та стимулювати процес об’єднання спроможних територіальних громад. Ініціатори акції – Асоціація міст України.

Полтавське регіональне відділення Асоціації міст України

Нагадаємо, що у Білоцерківську ОТГ їдуть харків’яни – вивчатимуть досвід 

Перейти до вмісту