Ви тут:
Відео Головне Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтавській ОДА обговорили перші результати організації сталих ВІЛ-послуг в області (ФОТО, ВІДЕО)

DSC_0004

Сьогодні у Полтавській ОДА відбулось засідання “круглого столу”, де підбили підсумки першого етапу реалізації пілотного проекту “Сталість ВІЛ-послуг”, який здійснюється за підтримки Проекту USAID “Реформа ВІЛ-послуг у дії”.

Мета проекту – забезпечення функціонування сталої моделі надання життєво важливих ВІЛ послуг на місцевому рівні для найбільш уразливих до інфікування ВІЛ груп населення та людей, які живуть з ВІЛ.

DSC_0016

«Це яскравий приклад зміцнення діючої системи охорони здоров’я шляхом поєднання зусиль державного і громадського секторів. Полтавщина завжди прагнула впроваджувати передові методи та реалізовувати кращі практики особливо у сфері громадського здоров’я. Такий підхід допоможе найбільш ефективно використовувати фінансові та кадрові ресурси і не залежати від допомоги міжнародних донорів», – наголосив заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Олег Пругло.

З Полтавською ОДА підписаний меморандум про співпрацю в сфері громадського здоров’я в рамках пілотного проекту «Сталість ВІЛ послуг».

«На сьогодні вже створені та функціонують міжсекторальні робочі групи, описані та проаналізовані маршрути пацієнта по Полтаві, Кременчуку та Полтавському району. Також проаналізована потреба лікувально-профілактичних закладів (ЛПЗ) у навчанні медичних кадрів», – зазначив виконавчий директор БО «Світло надії» Максим Демченко.

У процесі реалізації низка наказів Департаменту охорони здоровя та локальних протоколів ЛПЗ, розрахунок вартості базового пакета ВІЛ-послуг та опис моделі співфінансування замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), наголосив заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА – начальник управління Юрій Курилко.

На Полтавщині проект “Сталість ВІЛ-послуг” реалізується у Кременчуці, Полтаві та Полтавському районі. Окрім нашої області, його впроваджують ще у 6 регіонах України.

«Основна наша діяльність – впровадження комплексних змін, які стосуватимуться профілактичних послуг групам ризику, а також медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ. Крім Полтавської, пілот реалізується іще в 6-ти областях України. Полтавщина має свої особливості, оскільки реалізовується одразу у 3-х місцях – м. Полтава, Кременчук та Полтавський район»,розповіла спеціаліст з питань політики у сфері охорони здоров’я, представник Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» Алла Василькова.

Найближчим часом на Полтавщині планують впровадити обрану модель співфінансування ЗПТ, розрахувати вартість та інтегрувати послуги з ВІЛ до первинної та спеціалізованої системи медичної допомоги.

DSC_0006

DSC_0012

DSC_0035

DSC_0025

DSC_0032

Перейти до вмісту