Ви тут:
Головне Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві відкрили меморіальну дошку Михайлові Грушевському (ФОТО)

DSC_0139

З нагоди 150-річниці від Дня народження видатного історика, голови Центральної ради Української Народної Республіки, очільника Наукового Товариства імені Т.Шевченка у Львові, громадського і політичного діяча Михайла Грушевського у Полтаві встановили меморіальну дошку на фасаді будівлі по вулиці Стрітенській, 37. Саме тут він виступив із промовою на відкритті Українського клубу, який проводив легальну просвітницьку діяльність.

DSC_0165

Пам’ятну дошку урочисто відкрили заступник голови – керівник апарату Полтавської ОДА Микола Білокінь та секретар міської ради Оксана Деркач.

DSC_0159

“Ми сьогодні робимо маленький внесок у новітню історію України. Михайло Грушевський — неординарна постать. Очолюючи Центральну Раду, він будував нашу Україну на головних принципах — законність і демократія. З нагоди 150-річчя від його народження у Полтаві відкриваємо меморіальну дошку”, – наголосив Микола Білокінь.

Участь у заході взяли заступник директора Державного архіву у Полтавській області Тарас Пустовіт, студенти та громадськість.

DSC_0177

“Грушевський — величина історична. Він був головою Центральної ради УНР у 1917-1918 роках. Заслуги його безцінні: у 1917 році — існували вислови “Україна у нас мати, а Грушевський — батько”, його називали “Шевченком ХХ століття”. Він довів неперевершеність і неперервність історичного процесу творення української нації”, – розповів Тарас Пустовіт.

Меморіальну дошку виготовили за кошти міського бюджету у рамках заходів Міської програми з охорони культурної спадщини та збереження історичного середовища міста Полтава. Автор проекту — член Національної спілки художників України, автор численних пам’ятних знаків Дмитро Коршунов.  DSC_0182

DSC_0185

DSC_0191

DSC_0193

DSC_0197

DSC_0204

DSC_0126

DSC_0205

DSC_0213

DSC_0215

Перейти до вмісту