Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Щоб уникнути штрафів, власникам і орендарям кінотеатру Котляревського доведеться відшукати дозвільні документи

IMG_3168

На 26 вересня фактичному власнику пам’ятки архітектури Будинку дворянського зібрання (нині кінотеатр імені Івана Котляревського), управлінню майном міської ради та орендарям необхідно буде надати цілий перелік дозвільних документів консультаційній раді при управлінні культури Полтавської ОДА.

Таке рішення було прийнято сьогодні на виїзній нараді під головуванням заступника голови—керівника апарату Полтавської ОДА Миколи Білоконя.

IMG_3169

Біля багатостраждальної будівлі кінотеатру, котра знаходиться в реєстрі національних пам’яток архітектури, сьогодні зібрали всіх відповідальних за збереження споруди. Зокрема, власників у особі представників управління культури та управління майном Полтавської міської ради, орендарів, полтавських архітекторів та істориків, котрі входять до консультативної ради.

Спочатку група обійшла будівлю, що на сьогодні майже потонула під рекламними вивісками і фотографіями фастфуду, а потім уже спілкувалися в приміщенні магазину мобільних телефонів.

Часом спілкування було емоційне, не обійшлося без взаємних звинувачень. Представники міського управління майном взагалі намагалися довести, що вони не є власником споруди, мовляв, будівля належить територіальній громаді, а вони лише здають в оренду приміщення.

IMG_3170

Заступник начальника— начальник відділу охорони культурної спадщини та культурної політики управління культури Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко нагадала, що міська влада вже намагалася у суді довести, що будівля — не пам’ятка архітектури національного значення. Додала, що на всю рекламу, що знаходиться на фасаді будівлі мають бути відповідні дозволи. І не міської чи обласної влади, а Міністерства культури, зважаючи на статус будівлі.

В центрі — Олександр Панков, начальник управління та містобудування Полтавської ОДА

— На сьогодні майже щотижнево звертається не лише громадськість, яку обурює все, що відбувається навколо будівлі, неконтрольоване розміщення реклами. Я вже не говорю про звернення депутатів обласної ради. Маємо й звернення депутатів Верховної Ради щодо розірвання угоди про оренду будівлі, — прокоментувала Валентина Вождаєнко.

— Оскільки це пам’ятник архітектурної спадщини, то будь-які роботи з реставрації, реконструкції повинні здійснюватися за наявності відповідного дозволу центрального органу — Державної архітектурно-будівельної інспекції України, — додав директор Департаменту ДАБІ у Полтавській області Віктор Марунко. — Всі реставраційні роботи, виконані у 2015 році, були здійснені без дозволу. Так само не було отримано сертифікат на виконані роботи. Тобто можна стверджувати, що споруда експлуатується без відповідних документів. Навіть на загородження парканом частини території біля кінотеатру має бути дозвіл ДАБІ України, до якої потрібно подати проект, отримати експертизу і дозвіл.

Згадали й про те, що, згідно чинного законодавства, заступник голови ОДА має право накласти фінансові санкції на власника, який не дотримується пам’ятко-охоронного законодавства. Яке саме рішення прийме обласна влада, залежить від того, які документи нададуть власники та орендарі у понеділок. А список чималий.

IMG_3165

Так, управління майном Полтавської міської ради має надати копію охоронного договору на пам’ятку архітектури національного значення, який необхідно було укласти з управлінням культури. Ще — договір оренди; погоджений ескізний проект реставрації пам’ятки архітектури національного значення та реставраційне завдання, що розглядалося на консультаційній раді при управлінні культури ОДА від 25 лютого 2015 року (попередньо було погоджене із зауваженнями: дозвіл на реставрацію погоджено за умови демонтажу літнього майданчику-кафе).

Також мають представити дозвіл на розміщення реклами на фасаді будівлі від центрального органі виконавчої влади — Міністерства культури України. І надати письмове пояснення щодо розміщення без дозволів реклами на будівлі та облаштування окремого входу на боковому фасаді.

Прес-служба Полтавської ОДА

Микола Білокінь

Перейти до вмісту