Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На засіданні аграрної комісії депутати ділили ліси

На сьогоднішньому засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин депутати розглянули питання про погодження клопотання приведення лісів у відповідності до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливих захисних ділянок в межах площ, які орендують  підприємства «Саліс», «Полтаваоблагроліс» та «Укрліктрави».

Як зазначив, начальник відділу лісового господарства Полтавського ОУЛМГ Юрій Рожинський, старий порядок був прийнятий в 2007 році. Нині діє новий нормативний закон. В Україні ліси ділять на 4 категорії: захисні, рекреаційно-оздоровчі, природоохоронні, експлуатаційні. Від призначення території лісовпорядники зможуть планувати свою роботу.

«Старий порядок  був більш ліберальний, ліси ділилися на дві категорії. Експлуатаційних лісів  в області немає. Поділ лісів – це в становлення певного режиму користування. Зараз це скасовано і ввели більш жорсткий порядок. Як приклад. Зменшилася вирубка  на 12 тис. кубів у рік», – сказав Рожинський.

Думки депутатів щодо погодження питання розійшлися. Зокрема голова комісії Валерій Капленко каже, що питання треба вивчити досконаліше.

«За 20 років роботи в комісії з аграрної політики та земельних відносин я не пам’ятаю розгляду подібних питань. Нам треба краще розібратися і вивчити стан речей, і обов’язково запросити на наступне засідання орендарів цих лісових площ», зазначив Валерій Капленко.

Свої занепокоєння висловив і депутат обласної ради Віктор Скочко.

Каже,  що проведення класифікації дозволить проводити лісозаготівлю в об’ємах, які перевищують встановленні законом та підзаконними актами.

«Якщо ми дозволяємо далі там господарювати, то в нас це значить, що можна рубати. Поки про те, щоб щось посадити мова не йде. Я запрошую комісію виїхати в Яреськи, Лютеньки і подивитися, що насправді робиться в лісах», – сказав Віктор Скочко.

Перший заступник голови Полтавської обласної ради Евгеній Холод нагадав учасникам засідання, що екологічна комісія облради на попередній сесії виступала за введення мораторію на лісозаготівлю у Полтавській області. Тоді депутати не підтримали ініціативу.

– Представники підприємств-орендарів лісу привели велику громаду з плакатами на сесію ради, щоб протестувати проти введення мораторію. Вони обґрунтовують це тим, що мораторій забере робочі місця. Якщо комісія з питань аграрної політики і земельних відносин нас підтримає, на найближчій сесії ми знову порушимо це питання, – сказав Євгеній Холод.

За результатами голосування членів комісії основні питання порядку денного були залишені на доопрацювання.

Остаточне рішення щодо поділу лісів приймуть на черговій сесії обласної ради.

У засіданні взяли участь перший заступник голови Полтавської обласної ради Євгеній Холод, депутати Микола Андрієнко, Микола Жук, Олександр Коросташов, Віктор Скочко, Василь Стасовський, Володимир Цибенко. Також на засіданні були присутні представники ЗМІ та громадськості.

DSC_0011

Перейти до вмісту