Ви тут:
Головне Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині розроблять Обласну програму для підтримки громадян, які страждають на орфанні захворювання (ФОТО, ВІДЕО)

DSC_0078

На Полтавщині планують розробити Обласну програму, яка дасть можливість фінансово підтримувати громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання. Про це йшлося на засіданні Постійної комісії Полтавської обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту.

Як поінформувала голова комісії Людмила Овчаренко, надійшло два звернення від депутатів обласної ради щодо виділення коштів з обласного бюджету для забезпечення потреб полтавцям, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання. Зокрема мова йшла про мешканців Лубен та Горішніх Плавнів.

Люди із такими рідкісними захворюваннями є в усій області, тому однобоко вирішувати це питання не можна. Я переконана, що ми повинні звернутися до профільного комітету Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Міністерства охорони здоров’я за підтримкою”, – наголосила Людмила Овчаренко.

Загалом на лікування людей з рідкісними захворюваннями, що проживають на Полтавщині, необхідно виділити понад 300 мільйонів гривень на рік, повідомив заступник директора департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА, начальник управління Ігор Куделич.

DSC_0083

Є перелік захворювань, які належать до орфанних, затверджений Міністерством охорони здоров’я. Їх зареєстровано 171, серед яких: онкопатології, захворювання крові, цукровий діабет, муковісцидоз. У 2014 році ми вивчали це питання, тоді потреба в області складала 160 мільйонів гривень. Нині — всі 300 мільйонів. На сьогодні діє Державна програма з лікування пацієнтів з орфанними захворюванням. Ми запропонували місцевим громадам створити реєстри громадян, які потребують відповідного лікування, та у межах фінансових можливостей врахувати видатки під час формування бюджету на наступний рік”, – зазначив Ігор Куделич.

Під час засідання Постійної комісії депутати обласної ради вирішили розробити Обласну програму для підтримки жителів області, які мають рідкісні (орфанні) захворювання. Також на найближче засідання сесії обласної ради, яке відбудеться 29 вересня, підготують Звернення до ВР, КМУ та Міністерства охорони здоров’я щодо виділення коштів громадянам, які страждають на рідкісні захворювання.

DSC_0086

DSC_0087

DSC_0074

Перейти до вмісту