Ви тут:
Головне Комуналка Полтавщина Суспільство 

Едуард Рева про підготовку до опалювального сезону, борги та реконструкції котелень на Полтавщині

DSC_1148

До роботи в осінньо-зимовий період на Полтавщині готові 6382 житлових будинки, це 95,0% від плану, з них комунальної форми власності – 5233, ОСББ та ЖБК – 716, відомчий житловий фонд – 413 будинків. Об’єкти соціальної сфери області підготовлені в середньому на 97,7% – 610 шкіл з 636, 626 дитячих садків з 629 та 134 лікарень зі 136. Про це, під час виїзного розширеного засідання колегії Полтавської ОДА, повідомив начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Едуард Рева.

“Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації, підготовка житлового фонду, комунальної теплоенергетики, водопровідно-каналізаційного та дорожнього господарства області до роботи в осінньо-зимовий період виконується в запланованих обсягах. У дорожньо-мостовому господарстві проведено капітальний ремонт 72 тис. м2 міських вулиць та доріг (90% від плану), підготовлено 180 од. спеціалізованої прибиральної техніки (90%). Підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства проведено ремонт або заміну 68,91 км водопровідних мереж 5,93 км каналізаційних мереж (92% від плану). Підготовлено 102 водопровідні насосні станції, 118 каналізаційних насосних станцій, 2 водозабори з поверхневих джерел, 1390 артезіанських свердловин. Загальні обсяги коштів на виконання підготовчих та ремонтних робіт водопостачання та водовідведення становили 6,97 млн грн”, – сказав Рева.

Він наголосив, що для забезпечення стабільної роботи систем життєзабезпечення в області протягом року було підготовлено 710 котелень (95,4% від плану), у тому числі 465 комунальних котельних місцевих рад. Також проводилася поетапна реконструкція котелень із заміною застарілого технологічного обладнання з більш високим ККД, переобладнання котелень на альтернативне природному газу паливо, переведення в автоматизований режим роботи без постійного перебування обслуговуючого персоналу тощо. Для проведення цих робіт використали 37,55 млн грн.

Разом з тим, проблемними питаннями з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період залишаються опалення житлових будинків на вул. Сортувальній, вул. Ст. Разіна, вул. Деповській у Полтаві; від’єднання закладів соціальної сфери (м. Миргород) від мереж централізованого теплопостачання, що призводить до зменшення приєднаної потужності котелень, зменшення річних обсягів реалізації теплової енергії на ОКВПТГ „Миргородтеплоенерго”, збільшення собівартості виробництва теплової енергії та підвищення тарифів для населення.

“Подальша експлуатація котелень та мереж технічно неможлива без проведення реконструкції. На даний час зазначені питання перебувають на постійному контролі облдержадміністрації”.

DSC_1146

Едуард Рева зазначив, що наразі в області ведеться робота щодо забезпечення багатоквартирних житлових будинків засобами комерційного обліку споживання теплової енергії. Так, станом на 15 вересня оснащено побудинковими лічильниками теплової енергії 1097 житлових будинки, що становить 33,7% від загальної кількості.

“У 2015 році з обласного бюджету відшкодовано 7218 грн за 7 кредитними договорами для ОСББ та ЖБК, у 2016 році – 17903 грн за 13 кредитними договорами для ОСББ та ЖБК. Питання розрахунків за житлово-комунальні послуги перебуває на постійному контролі управління житлово-комунального господарства та облдержадміністрації. Загальний борг комунальних теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ на 1 вересня становить 44,2 млн грн. Обсяг заборгованості та рівень розрахунків, не зважаючи на зміни ціни природного газу, відповідає аналогічному періоду минулого року”, – зазначив Рева.

Він розповів, що борг теплопостачальних підприємств області за спожитий природний газ перед НАК „Нафтогаз України” станом на 12 вересня становить 31,7 млн грн, у т.ч. борг 2016 року – 11,3 млн грн. Рівень розрахунків – 96% (рівень розрахунків в Україні – 83%). Комунальні теплопостачальні підприємства області мають джерела для погашення заборгованості за спожитий природний газ на загальну суму 67,5 млн грн.

“Незважаючи на наявні труднощі, теплопостачальними підприємствами забезпечені розрахунки за природний газ в 2016 році на рівні 92%, що перевищує середній рівень в Україні. Найгірше за природний газ, спожитий у 2016 році, розрахувалися підприємства: КП „Теплоенерго” м. Кременчук: рівень розрахунків – 32,5%; КП ЖКК с. Розсошенці: рівень розрахунків – 46,2%. Високий рівень розрахунків за спожитий природний газ більшості підприємств викликаний запровадженням сезонного тарифу на послуги опалення та завдяки широкомасштабній роз’яснювальній роботі підприємств – значна частина населення вносить авансові платежі за послуги з опалення. Додатковим тягарем для підприємств є постійне відволікання коштів на сплату фінансових санкцій постачальникам природного газу у зв’язку з несвоєчасною компенсацією підприємствам з бюджету різниці в тарифах, пільг та субсидій, а також розбалансованістю законодавчих вимог щодо термінів розрахунків за газ та теплову енергію. Як наслідок, підприємствам нараховані пені та штрафи за прийнятими судовими рішеннями перед постачальниками природного газу на суму 10,3 млн. грн. за відсутності джерела покриття цих витрат тарифними доходами”.

Заборгованість підприємств водопровідно-каналізаційного господарства області за спожиту електричну енергію становить 160,6 млн грн, рівень розрахунків у 2016 році – 91,3%. Переважна частина заборгованості належить підприємствам, яким тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення встановлюються НКРЕКП України.

“Обласна державна адміністрація спільно з обласною радою листом звернулися до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням внести зміни в Закон України „Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо виділення субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, та передбачити для житлово-комунальних підприємств Полтавської області фінансування обсягом 300,0 млн грн. Мінфін України розглянув звернення і повідомив, що різниця в тарифах, яка склалася станом на 1 січня 2016, повинна бути відшкодована до 1 липня 2017 року. З метою недопущення необґрунтованого виділення коштів з Державного бюджету України на погашення заборгованості з різниці в тарифах, яка утворилася в минулих роках, порушене питання щодо підтвердження обсягів та джерел фінансування цих витрат, які не повинні впливати на розбалансування Держбюджету”, – наголосив Едуард Рева.

DSC_1107

За результатами засідання, перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький дав доручення головам РДА забезпечити якісну 100% підготовку до опалювального сезону уже найближчим часом.

Нагадаємо, що сьогодні у Решетилівці відбулося розширине засідання колегії Полтавської ОДА  

Читайте також: на Полтавщині побільшало на одного заслуженого працівника фізичної культури 

Перейти до вмісту