Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Ресоціалізація засуджених: якою вона має бути

Майже 50% людей, звільнених із місць позбавлення волі, найближчим часом вчиняють рецидив і повертаються за грати. Опинившись на волі, колишнім засудженим складно бути повноцінною частиною соціуму, їм часто відмовляють у працевлаштуванні. Роботодавці побоюються кримінального минулого цих людей, тож вони починають заробляти так, як уміють – незаконними способами.  

Із 2003 року БО «Світло надії» працює у місцях позбавлення волі. Відтоді кількість рецидивів помітно зменшилася. Для засуджених тут, зокрема, проводять курси ресоціалізації, тобто – готують до звільнення. Соціальні працівники розповідають та на практиці показують, як законно заробити, економити, що таке життєві цінності та як повернутися до повноцінного життя. «Усі наші заходи спрямовані на досягнення трьох основних цілей: безпека суспільства, зниження кількості рецидив злочинності, створення ефективного механізму підготовки до звільнення засудженого та допомога у соціальній адаптації на свободі. Наша організація, спільно з виправними установами та новоствореною службою Пробації, запроваджує кращі європейські практики підготовки до звільнення, створює та документує алгоритм роботи пенітенціарної пробації, в якому чітко прописує функціональні обов’язки працівників установ та пробації, які задіяні на етапі підготовки до звільнення засудженого, адже це найважливіший етап перед початком нового життя на волі», – розповідає Роман Дрозд, заступник виконавчого директора БО «Світло надії».

У контексті реформування Державної пенітенціарної служби України, обов’язок  БО «Світло надії» – запровадити інноваційні методи роботи із засудженими, налагодити взаємодію працівників установ виконання покарань та інспекторів органів Пробації. Для цього вже є необхідна правова база ЗУ «Про Пробацію», в рамках якого передбачено впровадження моделі пенітенціарної пробації. «Існуюча на сьогодні модель ресоціалізації та підготовки до звільнення – не є ефективною. Більше того, вона не завжди сприяє  ресоціалізації засудженого та повернення його до суспільства. Кожна людина має право на помилку. Це болючий і гіркий шлях до самовдосконалення. Ми, як суспільство, повинні бути поруч із такими людьми, допомагати та підтримувати їх у цей складний для них час. Зробивши це, ми змінимо ситуацію, що склалася та систему, яка залишилася нам за часів Радянського союзу», – продовжує Роман Дрозд.

Діяльність БО «Світло надії» за напрямком «Професійна освіта і ресоціалізація засуджених»  підтримує Представництво німецької неурядової організації «Німецьке об’єднання народних університетів» (DVV International) в Україні.

Перейти до вмісту