Ви тут:

АМКУ рекомендує Комбінату комунальних послуг припинити дії, що містять ознаки порушення законодавства

АМКУ1-300x2071Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України внесла Комбінату комунальних підприємств (смт. Котельва) обов’язкові для розгляду рекомендації щодо припинення дій, що містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції та усунення наслідків порушення.

Як встановило Відділення Комбінатом комунальних підприємств протягом 2014-2015р.р. –поточного періоду 2016р. населенню надавалась послуга з видачі технічних умов на встановлення засобів обліку води. Тобто, споживачам послуги з централізованого водопостачання, що здійснювали оплату за надану послугу з розрахунку обсягу витрат холодної води згідно з нормами споживання та мали намір встановити засоби обліку води, надавалась послуга з видачі технічних умов на встановлення засобів обліку води. В той же час, чинними нормативно-правовими актами не передбачено дій водопостачального підприємства щодо фізичних осіб, які мають намір встановити засоби обліку води у квартирі або будинку садибного типу, щодо розроблення, видачі технічних умов на встановлення засобів обліку води та встановлення за це відповідного розміру плати, а щодо споживачів – обов’язку отримання технічних умов на встановлення засобів обліку води.

Відтак, встановлення засобів обліку води у квартирі (будинку садибного типу) для споживачів послуги з централізованого водопостачання не потребує отримання технічних умов.

Враховуючи зазначене, дії Комбінату комунальних підприємств щодо видачі технічних умов на встановлення засобів обліку води мешканцям житлових будинків смт. Котельва та стягнення плати за їх видачу, що не передбачено чинними нормативно-правовими актами, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 2 статті 50, частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку централізованого водопостачання, що можуть призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

Тому, з метою припинення дій з ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції та усунення наслідків порушення В ПОРЯДКУ СТАТТІ 46 Закону України «Про захист економічної конкуренції», адміністративна колегія Відділення рекомендувала Комбінату комунальних підприємств припинити дії щодо видачі технічних умов на встановлення засобів обліку води мешканцям житлових будинків і стягнення плати за їх видачу, що не передбачено нормативно-правовими актами, та вжити заходів щодо здійснення перерахунків за послугу з видачі технічних умов на встановлення засобів обліку води споживачам за період 2014-2015р.р. – поточний період 2016р. та надала 10 – денний термін для розгляду та виконання вказаних рекомендацій.

Перейти до вмісту