Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

В обласній раді планують організувати ресурсний центр, через який громади отримуватимуть інформацію про проекти міжнародної донорської допомоги

248866057

Подальшу співпрацю з проектами Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ громад Полтавщини обговорили під час зустрічі експертів товариства з головою Полтавської обласної ради Олександром Біленьким. “5 програм за рік на суму 3 мільйони гривень – чималий результат для реалізації потреб громад у багатьох галузях”, – зійшлись на думці учасники зустрічі. Та завершення роботи етапу проекту зовсім не означає припинення його в Україні.

248866021
Арлет Стоянович

– Ми прибули, щоб обговорити не лише успіхи впровадження проектів у співробітництві з GIZ на Полтавщині. Наше завдання сьогодні – намітити напрямки, які могли б стати основою для подальшої співпраці, – сказала експерт впровадження проектів GIZ Арлет Стоянович.

“Співробітництво з проектом – надважливе сьогодні, бо допомагає втілитись ініціативам громади”, – зазначив під час зустрічі голова обласної ради Олександр Біленький. Та у перспективній співпраці з GIZ надзвичайно важливою є інформаційна складова.

248866077

– У нас сільські ради, у більшості, нічого не знають про переваги співпраці з грантовими програмами. Тому наступним етапом співпраці з проектом GIZ ми хочемо організувати ресурсний центр, через який громади будуть мати інформацію про проекти міжнародної донорської допомоги. А у апараті обласної ради, унаслідок реформування останнього, за цей напрямок буде відповідати окремо створений відділ. І вже сьогодні потрібно розповідати про особливо успішні проекти міжмуніципального співробітництва, щоб показати громадам – разом можна подолати будь-які проблеми, – вважає голова обласної ради.

Тарас Журавель
Тарас Журавель

Тим часом експерти GIZ говорять – Полтавщиною уже почали цікавитись серйозні інвестори, донорські проекти, які готові вкладати кошти у масштабні проекти. За словами заступника керівника проектів Німецького товариства співробітництва в Україні Тараса Журавля, приклади активності громад у вирішенні власних проблем за допомогою міжмуніципальної співпраці, участі у конкурсах проектів з державним фінансуванням дають більше гарантій на успішне вирішення проблем.

– Сьогодні, мабуть, 50% зареєстрованих у Мінрегіонбуді проектів міжмуніципального співробітництва – від Полтавщини. І це хороший знак для грантових програм, для інвесторів. Цей напрямок залучення коштів, на мою думку, потрібно впроваджувати активніше далі, і гідно представляти місцеві проекти на національному рівні, – сказав Тарас Журавель.

“У напрямку заохочення міжмуніципального співробітництва область осторонь не стоїть”, – говорить натомість Олександр Біленький.

– У цьогорічних правилах проведення обласного конкурсу проектів місцевих громад ми заклали цілий ряд нововведень. Одним із них ми збільшили вдвічі фінансування з обласного бюджету проектів, реалізація яких базується на міжмуніципальній співпраці, – сказав голова обласної ради.

Штефан Дрегер
Штефан Дрегер

“Робота зроблена велика – та напрямків для співпраці ще більше” – підбили підсумки учасники зустрічі. Тому домовились – експерти проекту Штефан Дрегер та Арлет Стоянович стануть ініціаторами продовженню співпраці з GIZ під час переговорів, на яких керівники Німецького товариства спільно з профільним Міністерством Німеччини ухвалять рішення про можливу подальше співробітництво з українськими громадами.

Перейти до вмісту