Ви тут:
Головне Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві відкрили документальну виставку “Велети духу і чину української революції 1917-1921 років” (ФОТО)

Сьогодні у Державному архіві Полтавської області відкрили документальну виставку “Велети духу і чину української революції 1917-1920 років” до 90-ї річниці загибелі голови Директорії УНР Симона Петлюри та 78-ї річниці загибелі голови Проводу ОУН Євгена Коновальця. Виставку відкрили на основі документів Центрального державного кінофотофоноархіву ім.Г.Пшеничного, Центрального державного архіву вищих органів влади України, Державного архіву Полтавської області.

Як розповів заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт, виставка складається із двох головних розділів.

“Документи першого розділу розповідають про політичну та військову співпрацю очільників УНР та ЗУНР, державотворчу діяльність Симона Петлюри та Євгена Коновальця у період української революції 1917-1920 років, а саме: Універсал Директорії УНР про злуку Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою, відозва від генерального секретаря з військових справ до українців вояків на всіх фронтах, накази, постанова Ради Народних Міністрів УНР про становище в Україні у зв’язку з європейськими програмами. Низка документів свідчить про тісну співпрацю державних, політичних, військових, культурних діячів УНР та ЗУНР: на світлинах учасники Українського військового з’їзду у Києві, Сотня січових стрільців під час військової підготовки та інші”, – сказав Пустовіт.

Інший блок документів розповідає про політико-репресивні заходи більшовиків на Полтавщині у 1919-1921 роках: наказ голови Полтавського губревкеому про недопустимість поширення серед населення різних чуток (1919), наказ Кобеляцької повітової надзвичайної комісії про обов’язкову реєстрацію осіб, які перебували на службі при попередній владі (травень 1919), наказ Лохвицької надзвичайної комісії про здачу органам радянської влади національних та інших прапорів (1919) та ніші.

“Документи другого розділу відносяться до еміграційного періоду діяльності голови Директорії УНР Симона Петлюри і полковника армії УНР, голови Проводу ОУН Євгена Коновальця”, національно-визвольний та націоналістичний рух у 1920-1940-х роках, пошанування пам’яті творців національних збройних сил армії УНР”, – наголосив Пустовіт.

Він зазначив, що тут на стендах представлено відозву голови Директорії УНР Симона Петлюри до населення України (1921 р.), світлини учасників Першого конгресу ОУН у Відні, краян, які брали участь в українському повстанському та націоналістичному русі, витинки з окупаційної газети “Дніпрова Хвиля” (24 травня 1942 р.) підготовлені до друку членами ОУН м.Кременчук.

“Оскільки державницькі змагання в Україні було продовжено у період перебудови, то заключним документом цього розділу є Постанова Верховної Ради України “Про проголошення незалежності України” (24 серпня 1991 р.)”, – зазначив Тарас Пустовіт.

Виставку відвідали керівник апарату Полтавської ОДА Микола Білокінь, голова обласного товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка Микола Кульчинський, учні Полтавського ліцею №1 та інші.

Виставка триватиме до середини червня.

Перейти до вмісту