Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство 

Полтавських посадовців та депутатів перевірять на наявність політичної корупції

Експерти ІАА Юрій Ромашко та Олександр Ткаченко
Експерти ІАА Юрій Ромашко та Олександр Ткаченко

19 травня 2016 року у Полтаві оголосили про створення всеукраїнської ініціативи по боротьбі з політичною корупцією у місцевих радах.

Всеукраїнський рух «Під контролем» об’єднає громадські організації по всій Україні та незалежних експертів із місцевого самоврядування. Її мета — контроль за доброчесністю в діях мерів та депутатів місцевих рад під час управління комунальним майном громад, організації тендерних процедур у всіх регіонах України тощо.

— Майже щодня, як на загальнодержавному, так і на регіональному рівні, ми чуємо про політичні скандали, зловживання владою, про політичну корупцію за участю посадових осіб, — відзначає Юрій Ромашко, заступник виконавчого директора Інституту аналітики та адвокації та представник руху у Полтаві. — Від цих же посадовців ми чуємо декларації бажання боротьби та викорінення корупції у всіх сферах, у всіх органах влади, щодо всіх чиновників. Але якщо на національному рівні уваги до них більш ніж достатньо, то на місцевому рівні ситуація складніша, хоча в умовах децентралізації та збільшення повноважень на місцях окреслена тема дуже актуальна.

За підрахунками громадських активістів, корупційні дії міських голів та депутатів місцевих рад всіх партій тільки в системі ЖКГ сягають збитків у розмірі понад 50-60 млрд грн щорічно. Ці гроші роздаються депутатам, фірмам, якими вони володіють безпосередньо, через родичів чи підставних осіб, або через комунальні підприємства, які контролюються їхніми ставлениками.

З метою систематизації та виявлення ознак корупції в діяльності місцевих депутатів та мерів міст і створений Всеукраїнський рух громадських ініціатив «Під контролем», — пояснює Юрій Ромашко. — Наразі до участі в русі долучилися понад 20 організацій з усієї України, але цей список буде розширюватися. Членами руху стали організації, які послідовно останні роки боряться з корупцією у своїх містах.

Рух зосередиться на пошуку корупційних схем у міських та обласних радах всіх регіонів України.

Інститут аналітики та адвокації представлятиме «Під контролем» у Полтавській та Черкаській областях, — зазначає Олександр Ткаченко, експерт ІАА. — Ми використовуватимемо розроблені механізми Барометру та Індексу політичної корупції місцевого самоврядування. У результаті діяльності стануть відомими імена чиновників, їх посади, конкретні правопорушення, корупційні дії та суми збитків для полтавської громади. Ми проаналізуємо місцеві політичні партії та їхні корупційні пріоритети.

За словами Юрія Ромашка, громадськість зможе ознайомитися із фактами порушень у базі корупціонерів «Барометр політичної корупції» та у Рейтингу корупціонерів політичних партій.

Катерина Кролевська

Перейти до вмісту