Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Перспективи розвитку промисловості — завоювання внутрішнього ринку, оборонні замовлення і випуск «малої» комунальної техніки

Учора Пирятин приймав виїзне засідання колегії Полтавської облдержадміністрації та ради регіонального розвитку. До міста з’їхалися керівники всіх районів, голови районних рад, представники місцевого самоврядування. Влада Пирятинського району і міста традиційно показували гостям кращі приклади господарювання. Для голів РДА та райрад влаштували екскурсію в Пирятинський ліцей, на знаменитий на всю Україні «Пирятинський сирзавод», який напередодні запустив у експлуатацію сучасний сушильний цех.

Про хід реформ в області, проблеми і шляхи їх подолання говорили у залі засідань Пирятинської районної ради. Зокрема, й при обговоренні результатів економічного і соціального розвитку області у першому кварталі 2016 року.

Як прокоментувала директор Департаменту економічного розвитку Інна Іщенко, на початку року вдалося сповільнити спад виробництва. Якщо торік він складав 4,3%, то за перший квартал цього року — лише 0,8%. На 31,6% приросту спрацювала металургійна промисловість, легка — 19,8%, деревообробна — 5,3%, добувна — 2,3%. Зростання в останній досягнемо за рахунок збільшення обсягів видобутку природного газу. Але, на жаль, зменшилися обсяги видобутку нафти на 4% та газового конденсату на 11%.

Найбільше скорочення виробництва спостерігається в машинобудуванні, — наголосила Інна Іщенко. — Хоча за три місяці цього року темпи сповільнилися вдвічі, порівняно з минулим роком, але через втрату традиційних ринків збуту та відсутність державного замовлення підприємства галузі знаходяться в скрутному становищі. Найбільше падіння відбулося на Крюківському вагонобудівному заводі. Підприємство спроможне щомісяця виготовляти близько 800 вагонів. Натомість у першому кварталі виготовило лише 127, за 5 місяців — 800. В умовах падіння виробництва в машинобудівній галузі нам необхідно зосередитися на використанні всіх можливостей від підписаного меморандуму з Укроборонпромом. І вже найближчим часом ми плануємо провести нараду з провідними підприємствами області, на якій обговорюватимемо питання отримання державного оборонного замовлення.

Що стосується АПК, то тут Полтавщина залишається у п’ятірці лідерів. За обсягами виробництва валової сільгосппродукції Полтавщина посідає 5 місце. І є вже традиційним лідером щодо поголів’я ВРХ та виробництва молока. Продовжується реалізація пілотного проекту щодо впровадження аграрних розписок. На сьогодні в області укладено 5 таких угод — чотири фінансові і одна товарна на суму понад 20 мільйонів гривень.

Щодо зовнішньоекономічної діяльності, то на сьогодні країни ЄС стали основними партнерами Полтавщини. Найбільша частка від загального обсягу експортних поставок припадає саме на країни Євросоюзу. Експорт товарів склав 340 мільйонів доларів. Область має позитивне сальдо, тобто експортує за кордон більше товарів, ніж ввозить. Основу експорту складають мінеральні продукти, продукти рослинництва та продукція харчової промисловості.

Коментуючи почуте, голова Полтавської ОДА Валерій Головко зауважив, що днями мав зустріч із першим віце-прем’єр-міністром України Степаном Кубівом. На ній говорили про стратегію розвитку вітчизняного машинобудування.

Ми пропонуємо взяти базові підприємства на Полтавщині, які випускають продукцію, необхідну для внутрішнього ринку, — пояснив Валерій Головко. — Вивчаємо, яку кооперацію завод має з іншими підприємствами — і просуваємо саме цей сегмент. Бо поки ми чекаємо доступу до зовнішніх ринків, шукаємо партнерів, у нас відкритий власний ринок. Слід поступово заміщувати продукцією українського виробництва імпортну. Це дасть робочі місця, реалізацію продукцію. Як приклад — Крюківський вагонобудівний завод, якому цілком до снаги оновити парк вантажний і пасажирських вагонів «Укрзалізниці».

Ще одна ніша, яку можуть зайняти вітчизняні машинобудівники, стосується виробництва так званої малої комунальної техніки. У зв’язку з реформою децентралізації, створенням об’єднаних територіальних громад, попит на неї великий, а от пропозицій, на жаль, майже немає.

А от у розвитку АПК, і тваринництва насамперед, Полтавщині допоможе наука. Очільник області повідомив, що має домовленість із президентом Національної академії аграрних наук України, щоб Полтавська область стала пілотною у рамках впровадження на практиці концепції розвитку тваринництва в Україні.

Я не почув серйозний аргумент, чи вона адаптована і чи проведено обговорення з тими людьми, які працюють на землі, — зауважив голова ОДА. — Бо може так статися, що концепцію важко буде запровадити на практиці. Тому ми домовилися з президентом НААН, що Полтавську область найближчим часом розглянуть як пілотну — і ми зберемося з нашими шановними аграріями, які займаються тваринництвом, щоб вони дали свою експертну оцінку концепції.

Перейти до вмісту