Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині знизять ризики посилення туберкульозу

У рамках проекту Challenge.TB у Полтаві відбувся  семінар на тему «Мультидисциплінарний підхід ведення випадку хворого на МРТБ».

Як зазначили учасники заходу – основне завдання лікарів та соціальних працівників організувати роботу з пацієнтом від переходу зі стаціонарного лікування на амбулаторне. Адже недолікований пацієнт несе загрозу для оточуючих.

Лікар-фтизіатр обласного тубдиспансеру  Катерина Сутоплатова, каже, що лікарі організовують лікування, а соціальні служби, неурядові організації допомагають вирішувати проблеми пацієнтів.  Нині в неї на лікуванні перебуває 5 пацієнтів, троє  знаходяться під опікою  БО «Світло надії».

«Якщо взяти всіх хворих за 100%, то 10% маємо відмов від лікування. Для цього є різні причини – це і відсутність грошей, втома від лікування, побічні дії препаратів,  соціальний стан пацієнта. Якщо людина не продовжить лікування, то вона не є вилікуваною. Повернуться бактерії виділення і людина почне інфікувати оточуючих», – сказала Катерина Сутоплатова.

Даний проект спрямований на посилення виконання «Обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на ТБ на 2013 – 2016 рр.».

«Дуже важливий перехід від стаціонарного лікування до амбулаторного. Ми хочемо починати роботу з хворими за 2 тижні до виписки. Основна мета соціального супроводу – мінімізувати відрив від лікування», – сказав керівник медико-соціальної служби БО «Світло надії» Олександр Соляник.

Як розповіла  Соціальний працівник БО «Світло надії» Аліна Полтавець, для пацієнтів, які після інтенсивної фази переходять на амбулаторне лікування, дуже важлива підтримка, як психологічна так і соціальна допомога.

«Ми спілкуємося з клієнтами телефоном, проводимо особисті зустрічі. В одних немає підтримки в сімї, іншим треба розповісти більше про захворювання. Підхід до кожного є індивідуальним», – сказала Аліна Полтавець.

У рамках проекту соціальним супроводом планують охопити 80 чоловік. Нині ж таки х клієнтів 52.

 

Перейти до вмісту