Ви тут:

Миргородський розробник найдешевої сонячної теплової станції відкрив креслення

Мова йде про найбільшу в Україні сонячну станцію такого типу (29 кв.м фокусуючих дзеркал), яку своїми руками зробив винахідник Сергій Юрко з Миргорода.

Станція призначена для виробництва тепла з сонячної енергії, причому вода без проблем нагрівається до температури кипіння навіть у люті морози. Головна унікальність станції – це вартість: близько 10 EUR / кв. м, що в 15-20 разів дешевше традиційних сонячних колекторів (вакуумні трубки, плоскі колектори). Завдяки такій дешевизні, тепло цієї станції виходить дешевшим від тепла з імпортного газу.

Вартості у 10 EUR / кв. м вдалося досягти завдяки застосуванню дешевих розповсюджених матеріалів: сталевий прокат, дерево, пінополістирол, металізована лавсанова плівка (в якості дзеркал) та ін. Станція встановлена під відкритим небом вже майже рік (а повноцінно працює з березня 2015), і за цей час не було жодної значущої поломки. Для винахідника це було очікувано: раніше він кілька років випробовував все на прототипах і широко застосовував наукові розрахунки. Зараз станція опалює приватний будинок у парі з газовим котлом.

Замість того, щоб закрити інформацію про технологію і продавати її, винахідник чинить навпаки. Він принципово відмовився від патентування та готовий будь-кому безкоштовно вислати всі необхідні креслення.

Перейти до вмісту