Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство 

Львівського козака вразила полтавська гостинність

DSC_0055

Іван Забабаха зі Львова приїхав до Полтави на відкриття пам’ятника Мезепі завчасно. Літній козак не знав, що подію перенесли на 7 травня.

«Приїхав я до Полтави на відкриття пам’ятника Івану Мазепі. Я задоволений Полтавою, зелене, красиве місто. Дуже приємні люди», – сказав пан Іван.

Найбільше львів’янина вразила полтавська гостинність та обласне керівництво.

DSC_0060
зустріч з молоддю

«Я подорожував майже всією Україною, такої гостинності та влади ще не бачив. Мене не залишили ночувати на вокзалі, а посилили до готелю. Вдячний їм за це. І галушками нагодували. Це адміністрація в Полтаві від Бога. Ми до Європи ідемо. Треба Україні вчитися в Полтави», – розповів Забабаха.

Чоловік каже, що й сама постать гетьмана Мазепи для нього багато значить.

«Цією людиною захоплювалася вся Європа. Він знав багато іноземних мов. Його не можна зрівняти з деспотом Петром І. Приїхав тому, що ціню цю людину за те, що він підняв повстання проти російського ярма. Те, щ хотіли зірвати цей пам’ятник – це дуже комусь пече, що в нас такі патріотичні люди. Путіна пече, що Україна позбавляється російського ярма та виходить у нього з під контролю», – сказав Іван.

IMG_20160506_105432

Іван Забабабаха ходить на Чайці львівського товариства «Кіш», яка є копією бойового вітрильного човна Запорізьких козаків XV століття.

За його словами це судно ходить на регати по всьому світу. Козаки представляють Україну.

Також він зустрівся з полтавською молоддю.

DSC_0111

IMG_20160506_105426

IMG_20160506_105544

Іван Забабаха – останній козак у древньому роді, що налічує понад 300 років. Як пище kozakorium.com Забабаха – козацьке ймення. Воно пішло від того, що чоловік на козацькому судні відповідав за салюти.

20 років тому Іван Забабаха разом з однодумцями спорудив справжню чайку козацької доби.

За весь цей час на ній об’їздили майже увесь світ і проплили два океани (Тихий та Антантичний) та дев’ять морів. Ідею будівництва судна виношували 9 місяців.

Це перша історична реконструкція козацького вітрильника XV ст. в Україні. А назвали його “Покрова”, тому що спустили човен на свято Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня.

Від того часу, як Іван Забабаха став гармашем, розпочалися подорожі. Сучасні козаки подолали відстань, що практично дорівнює довжині екватора нашої планети.

Вони побували у Туреччині, Данії, Німеччині, Швеції, Голландії, Великій Британії, Франції, Норвегії.

До речі, у Британії козацька чайка дуже сподобалась. Королева оцінила її у півтора мільйона фунтів стерлінгів.

Англійці пропонували її продати, але козаки відмовились. За таке почуття гідності місцевий бізнесмен подарував їм 25 тисяч фунтів на розвиток судна.

Цьогоріч екіпаж козацької чайки планує пройтися морем уздовж Північної Ірландії і довести, що козаки не поступалися в екстремальності відомим варягам.

Сам козак запевняє, що спиртне вживає тільки на свята і люльку курить також рідко.

Перейти до вмісту