Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

Американський художник Адам Ніклєвіч показує у Полтаві Гоголя без пилу й історичних пластів

Адам Ніклєвіч (фото — nahshaus.ru)
Адам Ніклєвіч (фото — nahshaus.ru)

З 26 травня і протягом місяця в галереї сучасного мистецтва JUMP (вул. Монастирська, 3) експонується концептуальний проект американського художника й письменника Адама Ніклєвіча «Гоголю з любов’ю».

Адам Ніклєвіч — польсько-американський художник і скульптор, який виконує ілюстрації для таких видань, як The Wall Street Journal, The New York Times, Newsweak, Time, The Washington Post.

За словами організаторів, виставка демонструє суміш абсурду, парадоксальності, комічності й життєвої спостережливості. Ці якості притаманні творчості Адама Ніклєвіча і саме їх він розгледів у Миколі Гоголеві через столітній пил й безвідповідальне шанування. За словами художника, великою честю було б для його робіт, якби їх назвали «гоголівськими».

Афіша виставки

Усі лінії єдності й резонансу двох митців можна прослідкувати в різноманітності робіт Адама. В одному просторі зібрані концептуальні фотографії, інсталяції, перформанси та відеоарт. Одну із робіт Адама можна побачити одночасно у двох країнах на різних континентах: інсталяція «Tabula Rasa» виставляється у центрі сучасного мистецтва HVCCA (Нью-Йорк) та в галереї сучасного мистецтва JUMP (Полтава).

Сам же проект «Гоголю з любов’ю» пропонує ознайомитись зі стороннім поглядом на нашу культуру й нас самих. За словами організаторів, абсурдність у творчості Адама — це звільнення від життєвої систематичності, передбачуваності, інфантильності, протистояння стабільності й зачерствілості:

— Для нас Гоголь став поважною персоною, орденоносцем, з якого треба здувати пил, але ж його іронія зачасту виступала саме проти цього. Таке прикре зміщення наших цінностей більш помітне збоку, поглядом з іншої культури, тому проект «Гоголю з любов’ю» покликаний з одного боку зняти історичні пласти з класика, а з іншого допомогти нам самим розібратись у собі ж, — говориться на сторінці галереї сучасного мистецтва JUMP у «Вконтакте» (https://new.vk.com/public108268799).

Митець в процесі підготовки виставки
Митець в процесі підготовки виставки

На відкритті виставки Ніклєвіч разом з газонокосаркою провів перформанс, зробивши стежку, якою пройшов на виставку і повів за собою глядачів.

Також 27 травня Адам провів у галереї лекцію «Public Art».

Перфоманс Адама з газонокосаркою
Перфоманс Адама з газонокосаркою

Виставка триватиме до 26 червня (з 11:00 до 18:00 з вівторка по неділю). Вхід вільний. З приводу додаткових питань: (067) 50-10-600.

Фото взяті зі сторінки галереї.

Роман Повзик, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»

Перейти до вмісту