Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Валерій Головко відзвітував, що вдалося зробити у 2015 році, і які проблеми вирішуватимуть цьогоріч

29 квітня на засіданні 7-ї сесії обласної ради голова Полтавської ОДА Валерій Головко відзвітував за рік роботи на посаді. Як зауважив очільник області, він презентував звіт всієї команди облдержадміністрації разом з обласною радою минулого скликання, яка підтримувала ідеї та починання виконавчої влади. Власне, до питання звіту ОДА підійшла нестандартно — і спочатку депутатам показали фільм. У ньому — розповідь про реалізовані проекти і те, що вдалося зробити на Полтавщині у 2015 році. Зокрема, депутати побачили відео добудованого протитуберкульозного диспансеру та інших об’єктів, що споруджувалися у рамках фінансування Державного фонду регіонального розвитку. Згадали також про успішні кроки реформування — створення об’єднаних територіальних громад, фінансову децентралізацію, початок роботи нової патрульної служби, повернення в область великих платників податків тощо.

Далі слово взяв Валерій Головко. Увагу акцентував на проблемах, які у минулому році вирішити, на жаль, не вдалося. Одна з них — це криза в промисловості області, насамперед міста Кременчук.

Деякі речі нам вдалося зробити торік. Йдеться, зокрема, про кілька контрактів на виготовлення промислової продукції в рамках державного замовлення, — зауважив очільник області. — Але вирішити проблему принципово у рамках концептуальної програми розвитку промисловості у розрізі всієї України так і не вдалося.

Розчарування викликала і робота Міністерства економіки, яке не прислухалося до пропозицій полтавської обласної влади. Одна з них стосувалася заміни вантажних вагонів. Як зауважив Валерій Головко, парк вагонів «Укрзалізниці» налічує майже 200 тисяч одиниць. З них 60 тисяч зношені і не придатні до експлуатації. Була пропозиція замінити вагонний парк за рахунок Крюківського вагонобудівного заводу. Це б завантажило підприємство роботою на 5—7 років, а робота одного вагонобудівника — це зайнятість для майже 10 працівників у суміжних галузях. Проте пропозиція так і не була почута.

Дещо краща ситуація у харчовій галузі. Особливо у світлі останнього спільного рішення ОДА та облради щодо забезпечення медичних, освітніх та соціальних закладів області якісними продуктами полтавського виробництва. На закупівлю продуктів харчування з бюджету щороку витрачається від 150 до 200 мільйонів гривень. Але вже незабаром бюджетна сфера області має перейти на закупівлю продукції полтавських підприємств.

Ми створимо робочу групу, яка удосконалить механізм тендерних закупівель, і цей рік буде переломним щодо закупівлі якісних продуктів, що виробляються нашими підприємствами, — додав Валерій Головко.

Не оминув увагою очільник області і наболілу проблему земельних відносин.  Зауважив, що землею мають розпоряджатися органи місцевого самоврядування — це зніме багато спірних питань і щодо забезпечення ділянками учасників АТО, і щодо пасовищ, виділення землі фермерам тощо. Тому Валерій Головко сподівається, що депутати Верховної Ради таки приймуть в цілому закон полтавських депутатів Олега Кулініча та Тараса Кутового.

 Відповідаючи на виступи представників громадськості на початку сесії щодо проблем із пільговими перевезеннями учасників АТО та інших пільгових категорій, керівник облдержадміністрації нагадав, що це пов’язано із розбіжностями в законодавстві, яке гарантує обов’язковий пільговий проїзд, і відсутністю для цього коштів у державному бюджеті.

 — Після перемовин із учасниками АТО, представниками громадських організацій ми знайшли певний алгоритм, і першими в Україні прийняли регіональну програму відшкодування пільгового перевезення бійців АТО. Так, вона не досконала. Але те, що ми запровадили єдину в Україну регіональну програму, свідчить, що ми можемо вирішити проблему. Як свідчить моніторинг дії цієї програми, вона має буде адресною, як і взагалі будь-які пільги. Найближчим часом по цій програмі будуть зняті обмеження щодо кількості поїздок на місяць.

Щодо незадовільного стану доріг, Валерій Головко наголосив, що вже в першій декаді червня має розпочатися капітальний ремонт дороги М—22 Полтава—Олександрія, точніше її ділянки Полтава—Кременчук.

  — Ми хочемо розпочати ремонтувати дороги за підтримки обласного бюджету, бо основною умовою надання коштів з державного бюджету, є співфінансування з обласного. В планах капітальний ремонт дороги Пирятин—Лохвиця. Крім того, сподіваюся, що ми встигнемо захистити проект — і ще цього року розпочати ремонт шляху Р 53 –  дороги, яка сполучає Дніпропетровську і Полтавську область.

Серед ініціатив обласної влади, які будуть реалізовані вже цього року, — і відшкодування вартості путівок на літнє оздоровлення полтавських дітей. Нинішнього літа за путівку до табору батьки заплатять 600—700 гривень. Решту родинам компенсують з обласного бюджету.

Майже годину після звіту Валерій Головко відповідав на запитання депутатів. Були серед них як конструктивні та критичні, так і відверто політичні, радше схожі на власний піар. Проте жодне із запитань, навіть незручні та провокативні, голова ОДА без відповіді не залишив. А після обговорення обласна рада більшість голосів взяла звіт очільника облдержадміністрації до відома.

Перейти до вмісту