Ви тут:
Анонс Головне Захисник України Суспільство 

В Україні відбудеться прем’єра документального фільму «Кіборги Луганського аеропорту»

2+2_Kiborgi_Lugansk_aeroport

7 – 8 квітня, до другої річниці початку оборони Луганського аеропорту, на каналі «2+2» відбудеться прем’єра документального фільму «Кіборги Луганського аеропорту», що розповідає маловідому історію героїчного захисту летовища у найтрагічніший період перших місяців війни на Сході України.

В основу авторського проекту військового кореспондента телеканалу «2+2» Євгенії Цвєтанської лягли спогади бійців та кадри відео, зняті на мобільний телефон самими учасниками оборони, адже жоден журналіст так і не потрапив до аеропорту в розпал боїв. Герої-десантники розкажуть про 146 днів оборони: від першого чергування до перших втрат і генерального штурму, якого не витримав навіть ядерний бункер на території аеропорту.

«Самі військові називають Луганський аеропорт «аеропортом, якого не було», бо про подвиг його захисників знають лише ті, хто сам пройшов це пекло. Державні нагороди з п’яти сотень бійців отримали одиниці. Хоча бої, що точилися тут влітку 14-го, вражають своєю жорстокістю. Тут були перші збиті літаки, перші обстріли з «Градів» і наступ російських танків. Захисники летовища не здалися навіть у повному оточенні, а після їх виходу ворогові дісталися лише зрівняні з землею руїни. Тож, цим фільмом ми б хотіли не просто розповісти про ті героїчні й трагічні дні якомога ширшій аудиторії, а й вшанувати наших героїв », – розповіла Євгенія Цвєтанська.

Цвєтанська з бійцями на передовій
Цвєтанська з бійцями на передовій

Герої фільму «Кіборги Луганського аеропорту» вражають своєю відвертістю та спокоєм. Просто й іронічно вони розповідають, як у квітні 2014-го року лише одна рота 80-ї аеромобільної бригади взяла під охорону стратегічну будівлю, і ніхто ще навіть не усвідомлював, що це – війна. Тоді аеропорт не припиняв своєї роботи, а бійці намагались берегти нові будівлі, допомагали персоналу з прибиранням і, повертаючись після дощу, перевзувались у білі капці, щоб не бруднити підлогу. Десантники спокійно згадують, як воювали в повному оточенні, як їм скидали воду та їжу з висоти 6 км, як вони залишились сам на сам з російськими танками, як, виходячи з оточення, йшли полями 17км і орієнтувались лише на Полярну зірку.

Найбільш гіркими спогади десантників стають тоді, коли воїни розповідають, як зазнали перших втрат і як змушені були спостерігати за тим, що з боку Росії, під виглядом гуманітарного конвою, до бойовиків йшло підкріплення, техніка, боєприпаси і наші військові мали всі можливості ці конвої знищити, але у них був суворий наказ – не втручатися: «Наказ, звичайно, був – не чіпати. Пропустити. Хоча могли б знищити». Захисники Луганського аеропорту і сьогодні переконані, що в серпні 2014-го Україна мала сили й можливості покласти край війні, якби дії військового командування були більш рішучими та професійними.

Прем’єра фільму «Кіборги Луганського аеропорту» на каналі «2+2» відбудеться 7 – 8 квітня о 19:00. Автор: Євгенія Цвєтанська. Хронометраж серії: 20 хвилин. Більше інформації на нашому сайті: http://2plus2.ua/

Прес-служба телеканалу «2+2»

 
Перейти до вмісту