Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині за допомогою Німеччини реалізують проект підтримки реформ децентралізації

У Полтавській та Чернівецькій областях за ініціативи GIZ розпочинається проект підтримки реформи децентралізації. 18 квітня у Полтаві відбулася зустріч між обласною владою та керівником проекту —Андреасем фон Шуманном.

В обговоренні взяли участь перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький, голова обласної ради Олександр Біленький, народний депутат України Андрій Река та радник з питань децентралізації Роман Іванов. З боку німецької делегації — керівник проекту Андреас фон Шуманн та міжнародний радник з питань децентралізації Кейтлін Крюгер.

Товариство Міжнародного Співробітництва (GIZ) за дорученням Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини реалізує проект «Підтримка реформ децентралізації в Україні». Сьогодні керівник проекту Андреас фон Шуманн обговорив основні цілі та завдання реформ з полтавською обласною владою.

Андреас фон Шуманн розповів, що Полтавська область буде під особливим наглядом у процесі об’єднання територіальних громад.

Наш проект першочергово був направлений на децентралізацію у Полтавській та Чернівецькій областях. Але, до  цього процесу долучилися представники ЄС. Вони сказали, що  цей процес потрібно підтримати на регіональному рівні. Таким чином, невеликий проект, вартістю 6 мільйонів, перетворився на великий проект із бюджетом 97 мільйонів євро. Ми працюватимемо у межах всієї України, але ці дві області будуть у нас під особливим контролем. Єдиної правильної моделі децентралізації влади не існує, у кожній області потрібно звертати увагу на якісь певні свої нюанси”, – додав Андреас фон Шуманн .

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький подякував представникам GIZ за досвід, який вони отримали на тижневому навчанні у Німеччині.

Будучи тиждень на навчанні ми на власні очі побачили як потрібно впроваджувати реформи децентралізації. Ми зрозуміли, які кошти вкладаються, яка відповідальність представників місцевої влади, які ці проекти організували. Тут цікава система персональної відповідальності, дії фондів, структур, які організували муніципальне співробітництво”, – зазначив Олександр Біленький.

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко сподівається, що у Полтавській області вдасться реалізувати процес децентралізації опираючись на європейський досвід: “Прикладом для України має бути саме європейський досвід. Ми вдячні за надану можливість перебувати у Німеччині не тільки керівникам області, а й нижчих рівнів. Враховуючи те, що сьогодні у нас недостатньо фінансової можливості впроваджувати деякі реформаторські ідеї, ми постійно відкриті до співпраці”.

У рамках нового проекту GIZ допомагатимуть напряму як об’єднаннями територіальним громадам, так і Міністерству регіонального розвитку України, яке опікується процесом децентралізації. На рівні Міністерства буде створений спеціалізований офіс реформ, і такі ж будуть організовані і у регіонах. Їх головне завдання – координувати роботу на всіх рівнях влади і направляти фінансові потоки на важливі соціальні проекти в громадах.

Нагадаємо, що минулий тиждень делегація чиновників з Полтавщини перебувала у Федеративній Республіці Німеччині на навчанні в рамках проекту «Реформа управління на сході України».

 Полтавська обласна влада з керівником проекту

Перейти до вмісту