Ви тут:
Головне Екологія Полтавщина Суспільство 

У Новосанжарському районі в селах будуть впроваджувати роздільний та централізований збір сміття

banner_jpg

У рамках  проекту «Реформа управління на сході України», що виконується компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини, експерти GFA Consulting Group розробили Стратегію поводження з твердими побутовими відходами (ТВП) для Полтавського субрегіону.  Стратегією передбачається створення сучасної системи поводження з ТПВ, що включає будівництво та експлуатацію одного субрегіонального полігону ТПВ, роздільний збір відходів та їх сортування з метою подальшої переробки.

Для апробації стратегії проекту спільно з Полтавською обласною державною адміністрацією прийняли рішення про запровадження пілотного проекту в Новосанжарському районі. Пілотним проектом передбачено впровадження надання послуг централізованого збору та транспортування відходів на території більшості селищних рад району.

Пілотний проект буде реалізовано на засадах міжмуніципального співробітництва громад. Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) буде надано ґрантову фінансову допомогу, що буде спрямована на покращення технічної  інфраструктури існуючого комунального підприємства.

Проект передбачає кілька етапів реалізації. Зокрема, 1 квітня стартував конкурс для школярів «Пластикові скарби». 590 учнів із 7-ми шкіл будуть збирати пластикові пляшки протягом трьох тижнів, до 21 квітня, та накопичувати їх у спеціально відведеному приміщенні. По закінченню цього терміну, «скарби» будуть зважені, а результати записані у сертифікати. Всі школи-учасниці отримають кошти за зібрану вторсировину, які зможуть витратити на необхідне обладнання (спортивний інвентар, LED-освітлення тощо). Також, команди-переможці нагородять ще й цінними призами. Урочисте нагородження відбудеться 25-26 квітня у кожній школі за участі представників мас-медіа, місцевої влади та гостей з Німеччини. Таким чином, організатори хочуть показати дітям та їх батькам, що в усьому світі сміття – це не тільки особиста відповідальність кожного, а ще й цінний ресурс для громади.

Також, з 11 по 13 квітня, у обраних школах відбудуться інтерактивні лекції для учнів, які проведуть представники ГО «Еколтава». Активісти у ігровій формі розкажуть дітям, як бути відповідальними, правильно сортувати сміття і перетворити його на цінний ресурс, покажуть мотивуючі короткометражки.

Крім конкурсу та лекцій, протягом квітня планується також проведення загального суботника 23 квітня та благоустрій кількох природних зон, де місцеві жителі люблять відпочивати. Такі спільні толоки мають на меті об’єднати жителів громад, показати, що люди навіть власними силами можуть зробити свої села чистими, красивими та комфортними для проживання.

Кульмінацією першого етапу проекту стане Еко-фестиваль, який відбудеться 28 квітня у смт Нові Санжари. Для учасників підготують насичену творчу програму з виступами місцевих колективів, показом одягу з вторсировини, виставкою мистецьких виробів з сміття, цікавим еко-квестом та частуванням.
Загаломголовними посланнями інформаційної кампанії є необхідність попередження засмічення територій у районі; сортування твердих побутових відходів і головне – необхідність підключення населення до централізованих послуг з вивозу ТПВ. Саме по такому принципу підтримують чистоту у розвинених країнах.

Представники місцевої влади, сільські голови, директори шкіл вітають таку ініціативу. Адже, саме нове покоління українців може відіграти ключову роль у кардинальних змінах всередині країни. Чистота та комфорт починається з кожного. Успішний досвід, отриманий на базі Новосанжарщини можна буде передати далі на інші райони Полтавської області.

Контактна інформація:
Олена Марушевська, екперт з залучення громадськості  моб. (067) 9 062 061

Перейти до вмісту