Ви тут:
Ні - агресії Росії Суспільство Україна 

Росія понад 300 разів обстрілювала Україну з «Градів» зі своєї території, – Bellingcat

Міжнародна група журналістів Bellingcat встановила факти використання Росією установок «Град» проти України зі своєї території. Керівник організації Еліот Гіґґінс розповів німецькому телеканалу ARD, що таких випадків було понад 300. Про це пише Радіо Свобода.

«Ми досліджували атаки літа 2014 року в Україні. Багато що доводило те, що обстріли здійснювалися з іншого боку кордону, з Росії, але бракувало доказів», – зазначив Гіґґінс.

Тепер, за його словами, докази є на основі аналізу супутникових даних: увійшовши до відкритих програм Google, «кожен може побачити, що з середини липня 2014 року поля (у Східній Україні) зазнавали обстрілу з «Градів», понад 300 ударів», зазначається у репортажі.

На тих же картах можна виявити і самі реактивні системи залпового вогню, сховані в укриттях. За даними журналістів, російські військові стріляли щонайменше в п’яти напрямках. Є відеокадри і з соціальних мереж, а встановити точно місця, де вони були зняті, також вдалося за допомогою Google Maps, зазначає Гіґґінс.

Від початку бойових дій на Донбасі журналісти Bellingcat неодноразово наводили докази присутності російських військ та озброєння на території України, попри те, що влада Росії заперечує наявність своїх регулярних підрозділів і стверджує, що на сході України воюють російські «добровольці».

Експерти Bellingcat провели власне розслідування катастрофи малайзійського «Боїнга» в небі над Донбасом у липні 2014 року. У доповіді фахівці вказали імена російських військових, які, на думку розслідувачів, причетні до катастрофи MH17, жертвами якої стали 298 людей.

Перейти до вмісту