Ви тут:
Головне Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Полтавська ОДА та БО “Світло надії” підписали черговий Меморандум про співпрацю (ФОТО)

Сьогодні Полтавська ОДА та БО “Світло надії” підписали черговий Меморандум про співпрацю з метою впровадження пілотного проекту з побудови стійкої моделі надання послуг представникам ключових груп населення з підвищеним ризиком зараження ВІЛ та людям, які живуть з ВІЛ.

Пілотний проект “Сталість ВІЛ послуг” є прикладом поєднання реформаторської ініціативи у сфері охорони здоров’я з боку державного і громадського секторів, за підтримки Проекту USAID “Реформа ВІЛ-послуг у дії”. Мета пілоту — забезпечення функціонування сталої моделі надання життєво важливих ВІЛ послуг на місцевому рівні для найбільш уразливих до інфікування ВІЛ груп населення та людей, які живуть з ВІЛ. За даними експертів, 80% нових випадків інфікування ВІЛ відбулося статевим шляхом. Тобто усі молоді люди фактично переходять до групи уразливих до інфікування груп населення.

“Полтавська область завжди прагнула впроваджувати передові методи та реалізовувати кращі практики, особливо у сфері громадського здоров’я. На Полтавщині вперше в Україні запрацює модель сталих ВІЛ-послуг. Вона дозволить більш ефективно використовувати фінансові та кадрові ресурси і не залежати від зовнішньої допомоги, яка має певну тривалість. Такий підхід допоможе локалізувати епідемію ВІЛ у регіоні, проводити ефективні профілактичні заходи та створити найкращі умови для діагностування та лікування ВІЛ для наших громадян”, – наголосив в.о.голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

За словами спеціаліста з питань політики у сфері охорони здоров’я Алли Василькової, у рамках діяльності пілотного проекту передбачається здійснити оптимізацію маршруту пацієнта на шляху виявлення ВІЛ і до забезпечення подальшого лікування; аналіз можливостей розширення та інтеграції ВІЛ послуг; пошук прийнятних моделей фінансування ВІЛ послуг; запровадження соціального замовлення; вивчення ситуації щодо кадрового забезпечення та пошук механізмів матеріального заохочення медпрацівників і перерозподілу їх обов’язків. У закладах первинної (поліклініки) та спеціалізованої (протитуберкульозної, дермато-венерологічної та наркологічної) медичної допомоги планується впровадження базового пакету послуг, який включає експрес-тестування на ВІЛ, роботу з поведінковими змінами людини, коли вона дізнається про свій діагноз та перенаправлення у відповідний заклад для лікування.

“Проект “Реформа Віл-послуг у дії” реалізується у семи регіонах України, він спрямований на реформування системи охорони здоров’я. Полтавська область є нашим пріоритетним регіоном. Основні напрями нашої діяльності — це впровадження системних комплексних змін, які стосуватимуться як надання профілактичних послуг для груп ризику, так і надання послуг медичної допомоги людям, які уже живуть з ВІЛ. Враховуючи, що у світі змінилося бачення до надання послуг і до тих заходів, які будуть контролювати епідемію ВІЛ, ми рахуємо, що Полтавщина, як дуже прогресивна область, дуже значимий для України регіон, який завжди іде попереду усіх новацій, може достойно впровадити такі зміни і показати стійкість надання ВІЛ-сервісів. На реалізацію відповідного проекту виділяється 250 тис. доларів на 1, 5 роки. У рамках цього ми підтримуватимемо як управлінську діяльність, так і зусилля місцевої влади з відкриття сайтів замісної терапії”, – розповіла Алла Василькова.

“Ми досягаємо певних результатів, і сьогодні, завдяки співпраці з неурядовими організаціями і завдяки залученню міжнародних грантів, проведена відповідна робота щодо доступності до таких послуг. Мені надзвичайно приємно, що антиретровірусну терапію розпочали надавати у центрах первинної медико-санітарної допомоги, і у подальшому цю мережу ми плануємо розширити”, – зазначив директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

Виконуватиме пілот БО “Світло надії”, яка спрямує свої зусилля на імплементацію ВІЛ-послуг у ЛПЗ.

“На сьогодні система інтегрованих послуг вже реалізована в наркологічній службі Полтавської області, наступне завдання — менш, ніж за 2 роки інтегрувати систему у первинну ланку медико-санітарної допомоги. На прикладі Полтави, де система вже запрацювала на базі Центрів первинної медико-санітарної допомоги №1 і 2, планується запровадити інтегровані послуги у Кременчуці та Полтавському районі”, – зазначив виконавчий директор БО “Світло надії” Максим Демченко.

Відпрацьовану у Полтавські області модель сталих послуг планують адаптувати та поширити для інших регіонів України.

Нагадаємо, що наприкінці березня у полтаві підписали Меморандум про співпрацю у напрямку протидії торгівлі людьми 

Перейти до вмісту