Ви тут:
Суспільство Україна 

Міноборони ініціює створення військової поліції України до 2018 року

Міністерство оборони ініціює створення військової поліції України до 2018 року, щоб посилити відповідальність військовослужбовців за військові злочини.

Про це сказала помічник міністра оборони України Тетяна Ричкова під час брифінгу у Міністерстві оборони України, повідомляє Укрінформ.

“До 2018 року має бути створено військову поліцію. Не буде жодної реформи військової служби правопорядку, поки не буде прийнятий закон про створення цієї військової поліції”, – сказала Ричкова. 

Вона також повідомила, що створенням такого правоохоронного органу зацікавилося Канадське Посольство, яке також висловило готовність допомогти у створенні військової поліції України.

“Ми спілкувалися з представниками Канади, з американськими партнерами. Канадське Посольство готове виділити кошти на створення нашого учбового центру полігону. Достатньо людей та представників НАТО, які підтримують створення військової поліції” – повідомила Ричкова.

Ричкова пояснила, що фактично зараз питаннями військових злочинів займається військова служба правопорядку, яка досить обмежено може впливати на оперативне розслідування військових злочинів.

“В нас нині діє такий підрозділ як військова служба правопорядку, яка немає юридичного підгрунтя майже ні на що. Вони не можуть вести досудове слідство, оперативно-розшукову діяльність. Вони повинні звертатися в ті самі органи державної міліції, які не завжди мають час розбиратися з нашими військовими правопорушеннями”, – пояснила Ричкова.

Помічник міністра оборони України пояснила, що дана поліція займатиметься лише військовими правопорушеннями.

“Назріло питання створити військову поліцію як у всіх цивільних країнах – в Америці, в країнах НАТО. Військова поліція буде займатися лише військовими правопорушеннями. Це посилить відповідальність військовослужбовців та оперативність прийняття рішень”, – підкреслила вона.

Як зазначається в матеріалах, що були роздані журналістам під час прес-брифінгу, законопроект передбачає, що загальна чисельність військової поліції повинна не перевищувати 2% від загальної чисельності ЗСУ.

Перейти до вмісту